polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Szabadság - ellenállás - lázadás: 75 éves lenne John Lennon

Kezdet péntek, 9. október 2015 -  18:00
Befejezés csütörtök, 15. október 2015 - 20:00
Találatok : 2816


Elképzelhető a 20. század második fele John Lennon nélkül? Csak annyira, mint a világ vallás nélkül. Ha a Beatlesben Paul McCartney volt a szív, George Harrison a lélek és Ringo Starr a dobos, akkor John Lennon az agy. A Brit Birodalom India elvesztését követő koronagyémántját, a Beatlest John Lennon forradalmasította: 25 éves korára már mindene megvolt, talán ezért is gondolta úgy, hogy mindez nem ér annyit, mint mások élete. Miután „népszerűbb” (és nem „nagyobb”) lett Jézusnál, a baloldal emblematikus ügyei, a női emancipációért vívott harc, a rasszizmus elleni küzdelem, az antimilitarizmus képviseletére használta fel, hogy neki meghallják a hangját. Mert Lennont - látszólag - csak egy valami idegesítette jobban annál, mintha gratulálnak neki McCartney Yesterdayéhez: az igazságtalanság.

A munkásosztály és a sajtótájékoztatók hőse az 1970-es évekre a békemozgalom bárdja lett, csúcsra járatta az ideológus-popsztár Bob Dylan megteremtette típusát, a rajongók mellett egyre több ellenséget szerezve magának. Álmodozó? Lehet, de nem volt egyedül. Esélyt adott a békének. Ő legalább megpróbálta, és elérte azt, ami minden értelmiségi álma, hallgattak a szavára: kiengedték a börtönből John Sinclair politikai aktivistát, miután Lennon dalt írt róla. Siker? Az. De lázadhat-e igazán a Rendszer ellen egy olyan előadó, akinek tízmilliós példányszámokban értékesíti lemezeit a kultúraipar? Mennyire releváns-e még a szabadságharcos Lennon, amikor a fiatalok egyre nagyobb része is inkább a biztonságot választaná a szabadság helyett? John Lennon karrierének és küzdelmeinek áttekintése mellett ezekre a kérdésekre is választ kerestünk 2015. október 9-én a Politikatörténeti Intézet születésnapi Lennon-estjén: beszélgetés gitárral, de fehér zongora nélkül.

A beszélgetést Czutor Zoltán színesítette Lennon-szerzemények eljátszásával.

Az est résztvevői voltak:

CZUTOR ZOLTÁN dalszerző-előadó (https://www.facebook.com/czutor.zolta...)
CSUNDERLIK PÉTER történész, a Politikatörténeti Intézet munkatársa (www.polhist.hu)
LÁSZLÓ RÓBERT politológus, a "Beatles50" blog szerzője (http://beatles50.reblog.hu/)
NÉMETH RÓBERT újságíró

A beszélgetést FÖLDES GYÖRGY, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója vezette.


Az eseményről készült videót itt tekintheti meg:Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1473137769662865/Helyszín : Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Vissza