polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Kulturális Örökség Napja és 1956-os kiállítás

szombat, 17. szeptember 2016, 10:00 - 16:00
Találatok : 3322


A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2016. szeptember 17-én (szombaton) idén is megnyitjuk épületünket a nagyközönség előtt.


A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 17-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, a könyvtár és levéltár gyűjteményeit, valamint a kötészetet tekinthetik meg az épület látogatói.

Vezetések indulnak: 11 és 14 órakor.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges.


    

   

A séták útvonala:

-    gyülekező az épület aulájában;
-    a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált;
-    a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése;
-    végül a földszinti Restauráló műhely interaktív bemutatója, ahol a látogatók bepillanthatnak a könyvkötészeti és állagmegóvó munkálatok egyes fázisaiba.


Épületünk akadálymentes, de csak vezetéssel, a fenti időpontokban látogatható.
Vasárnap zárva tartunk.
KAPCSOLÓDÓ PROGRAM - KIÁLLÍTÁS


Ezen a napon (10-16 óra között) már látogatható lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett új kiállításunk a Napvilág Galériában:


„Góliátok törpére”

Röplapok 1956-ból


A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röplapgyűjteményéből válogatott dokumentumok nemcsak a forradalom napjaiba, hanem a november 4-ét követő hónapok eseményeibe is betekintést nyújtanak. A rendkívüli körülmények között keletkezett, politikai követeléseket megfogalmazó röplapok között vannak olyanok is, amelyek a politikai humor eszközeivel közelítették meg az eseményeket és a szereplőket.


TÁRLATVEZETÉS

12:30-kor és 15:30-kor induló tárlatvezetéseinket Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár vezetője tartja.


MEGNYITÓ

A kiállítást Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár vezetője nyitja meg 2016. szeptember 15-én (csütörtökön) 18 órakor. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk.


Vissza