polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Fábri Zoltán: Utószezon

szerda, 8. március 2017, 17:30 - 20:30
Találatok : 4767

ANNO Filmklub – A II. világháború

10. vetítés - 2017. március 8. (szerda) 17:30Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!Fábri Zoltán: Utószezon

(színes, magyar játékfilm, 119 perc, 1966)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: ZOMBORY MÁTÉ szociológus


Az Anno Filmklub 2016-2017-es évadáról bővebben:
a teljes programSzeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!


A film ajánlója:

A konszolidált hatvanas években járunk. Kerekes patikust beidézik a rendőrségre "egy bizonyos ügyben". Az idős ember meg van győződve róla, hogy kiderült a bűn, amelyet még a háború alatt követett el. Barátai hiába bizonygatják, hogy csak meg akarták tréfálni, Kerekes lelkiismeretét már nem lehet elhallgattatni.

"Az 1961-ben zajló Eichmann-per feleleveníti a magyarországi zsidóság sorsát a második világháború végnapjaiban, s a kádári felejtéspolitikával ellentétben emlékezésre és szembenézésre hív. Ennek jegyében forgatja Fábri Zoltán talán legkülönösebb filmjét Rónay György Esti gyors című regénye nyomán. Az Utószezon egyrészt a holokauszt bűnével kapcsolatos lelkiismeretfurdalás drámája. A film főhőse egyetlen, óvatlanul kiejtett „hacsak” miatt, amelynek következtében gázkamrába került munkaadó gazdája és annak felesége, a történet jelenében súlyos lelkiismeretfurdalástól szenved. Másrészt a film bátor – és egyben vitatható – kísérlet a holokauszt ábrázolhatatlan botrányának ábrázolására, méghozzá a groteszk szatíra stíluseszközével." (mucsarnok.hu)

A filmről bővebben itt olvashat.


Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1886337944981999/


Olvasnivaló: Erős Ferenc: A szembenézés kudarca

Elfeledett szembenézés. Holokauszt és emlékezés Fábri Zoltán Utószezon c. filmjében (Zombory Máté, Lénárt András, Szász Anna Lujza)


Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Bp., Alkotmány u. 2.)


Vissza