polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Immanuel Wallerstein előadása

csütörtök, 18. február 2010, 18:00
Találatok : 4773

RÖVID BESZÁMOLÓ

A Politikatörténeti Intézetben tartott előadást The Politics of the Current World Depression címmel a neves amerikai szociológus, világrendszer-kutató, Immanuel Wallerstein professzor 2010. február 18-án.

Előadásában kiemelte, hogy a jelenlegi világválság, amelyet az elemzők zöme 2008 őszétől eredeztet, valójában már a hetvenes évek elején kezdetét vette, mint ahogy az 1929-es nagy gazdasági világválság is előbb, 1920 körül kezdődött. Mindennek magyarázata a kapitalizmus ciklikus természetében rejlik, hiszen a felívelő szakaszok után elkövetkezik egy fordulópont, amelyet stagnálás, majd hanyatlás követ. A profitelven működő kapitalizmusban ugyanis nagy haszonra csak a kezdeti szakaszban, egy-egy új termék, húzóágazat megjelenésével lehet szert tenni, majd az élesedő versenyhelyzet lenyomja az árakat, így a profitot is. Ezt ellensúlyozandó a termelésből a tőke a pénzügyi szférába menekül, az ott elkerülhetetlen spekuláció azonban adóssághullámokat gerjeszt. Ennek eredményeképp a fogyasztók és a kormányzatok is adósokká válnak. Ez a folyamat – több figyelmeztető jel után – 2008-ban vált végképp nyilvánvalóvá, ám a kezelésében ugyanezt a receptet használják: az állam tovább növeli adósságait, hogy tovább finanszírozza az addigi rendszert, azonban az állami beavatkozásnak, teherbírásnak is van határa, így a további összeomlások – lásd a görög példát – kódolva vannak.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a kapitalizmus ma olyan mértékben eltávolodott egyensúlyi pontjától, hogy ez a bizonytalanság és káosz – mivel mind a munka, mind a tőke oldala elégedetlen a mostani állapotokkal – néhány évtizeden belül új rendet fog szülni. Az viszont ma még megjósolhatatlan, hogy a világ milyen irányt fog venni, hogy egy egyenlőbb, a környezetre, fenntarthatóságra tekintettel lévő, demokratikusabb társadalmi rendszer alakul-e majd ki, avagy ezzel ellentétes folyamatok bontakoznak ki.

A részletes beszámoló az Egyenlítő folyóirat 2010. áprilisi számában fog megjelenni!

 

Helyszín : Politikatörténeti Intézet I. emeleti konferenciaterme (Bp. V., Alkotmány u. 2.)

Vissza