polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Woody Allen: Zelig (1983)

szerda, 11. október 2017, 17:00 - 20:00
Találatok : 3394Az Anno Filmklub 2017-2018-as évada


Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” - énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.


Az Anno Filmklub 2017-2018-as évadáról bővebben: a teljes program
Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!
1. vetítés

A „kisember” a 20. században


2017. október 11. (szerda) 17.00

Felhívjuk figyelmét, hogy a program a megszokottnál korábban kezdődik!Woody Allen: Zelig

(magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 76 perc, 1983)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: ERŐS FERENC szociálpszichológus


A film ajánlója:

1928-ban felbukkan egy ember, Leonard Zelig (Woody Allen), aki arról lesz híres, hogy kaméleon módjára képes változtatni a külsejét. Úgy próbál menekülni élete konfliktusaitól, hogy a lehető legtökéletesebben alkalmazkodik környezetéhez. Ez idővel olyan jól megy neki, hogy képes lesz teljesen idomulni bárkihez, bármihez. Ha négerek közé kerül, akkor színes bőrűvé válik, ha kövérek közé kerül, akkor pocakot ereszt. A kaméleonembert egy fiatal pszichológusnő (Mia Farrow) veszi pártfogásba. Az átváltozóművészt tanulmányozó pszichiáternő hamarosan az élettársa lesz az egyéniség nélküli embernek, akinek gyógyulási folyamatát egy egész ország kíséri figyelemmel. A dokumentarista történet zseniális humorral mutatja be az átváltozóművész híressé válását, bukását és újabb felemelkedését.

A Zelig egy soha nem kopó poénokkal teli, fantasztikus minőségben kivitelezett, feledhetetlen alkotás, egy mockumentary (ál-dokumentum) film. Egy kitalált történetet megtörtént eseményként prezentál dokumentumfilm stílusban, ami ezáltal paródiává és szatírává válik. Tökéletes esszenciája Woody Allen zsenialitásának, minden benne foglaltatik, amiért szeretni lehet a korosodó mester munkáit: kihegyezett intelligencia, fergeteges humor és hatalmas szív lakik benne.

A filmről bővebben itt olvashat, részletes elemzést és kritikát pedig ide kattintva és itt talál.


Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/1688161874528449/


Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)Vissza