polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Robert Altman: MASH

szerda, 24. január 2018, 17:30 - 20:30
Találatok : 2727Az Anno Filmklub 2017-2018-as évada


Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” - énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.


Az Anno Filmklub 2017-2018-as évadáról bővebben: a teljes program
Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!
7. vetítés


Koreai (és vietnami) háború


2018. január 24. (szerda) 17.30


Robert Altman: MASH

(magyarul beszélő, amerikai filmszatíra, 116 perc, 1970)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: BALOGH ANDRÁS történész


A film ajánlója:


Minden idők egyik legsikeresebb háborús vígjátékát 5 Oscar-díjra jelölték, és egy arany szobrocskát el is nyert. Ez a film indította el az azóta világhírűvé vált Robert Altman rendezői karrierjét, aki csupa nagyszerű színészt válogatott háborús börleszkjéhez. A történet a Koreai háború idején játszódik egy mozgó katonai kórházban. A főszereplő sebészek minden erejükkel azon vannak, hogy a maguk módján enyhítsék a katonaélet elviselhetetlenségét. Hangszórókon át közvetítik egyik társuk szerelmeskedését, lelopják a budi falát a főnővér elől: nem szűkölködnek fantáziában és humorban, csupán egy tulajdonságukból van a szokásosnál egy kicsit kevesebb: gátlásból. A történet kezdetén két új orvos érkezik a hadi kórházba: Sólyomszem Pierce (Donald Sutherland) és Duke Forrest (Tom Skeritt). Laza stílusuknak köszönhetően igen hamar beilleszkednek a többiek közé. Sólyomszemet alapjáraton sem kell félteni, ha nőkről és buliról van szó, de igazán akkor szabadul el a pokol, amikor egy még nála is őrültebb doki, John McIntyre (Elliott Gould) csatlakozik a csapathoz. A két vásott cimbora sok kalandot él át együtt, és már azt hisszük, nem lepődünk meg semmin, de akkor jön egy rögbimeccs...


"Nevetett már sírva egy háborús filmen? Ha ezt megnézi, akkor garantáltan fog! Nagyon kevés jó vígjáték készült háborús témában, hiszen nem könnyű megtalálni a helyes arányokat, mert ugyebár a csatákban nagyon sok ember hal meg, és az ő áldozatuk minden tiszteletet megérdemel. Robert Altman azonban nem szívbajos típus, ő bizony bevállalta, hogy megtöri ezt a tabut. Az eredmény egy hihetetlenül szórakoztató vígjáték lett, amelyen nagyon sok évvel a bemutatója után sem fogott az idő."


A filmről bővebben itt olvashat.


Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)


Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/333877047096142/Vissza