Események betöltése

« Összes Események

„Mérlegen az Orbán-rendszer” – Nyári egyeTEM – FELHÍVÁS

2022. július 6. - 2022. július 7.

Esemény kategóriák:
Kategória:

FELHÍVÁS

 

Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhely

„Mérlegen az Orbán-rendszer”

Nyári egyeTEM

 

2022. július 6-7. 

 

HELYSZÍNEK

Villányi úti Konferenciaközpont (1114 Budapest, Villányi út 11–13.)

Gólya Presszó (1089 Budapest, Orczy út 46–48.)

 

KONCEPCIÓ

A nyári egyetem célja a 2022-es választás eredményének fényében a 2010 utáni három kormányzati ciklus komplex, társadalomkritikai vizsgálata. Az elmúlt 12 év nem írható le csakis a politikatudományban ismert „többciklusú kormányzás” kategóriájával, hiszen jóval 2010 előtt világossá vált, hogy Orbán Viktor egy sajátos politikai rendszert kíván felépíteni, amely mögött komoly ideológiai és kulturális hegemóniaépítési megközelítés érhető tetten. Mindezeket a kötcsei és tusványosi gondolatok, az egyes évértékelők eseményei nyilvánvalóvá tették. A nyári egyetemen több szempontból (ideológia, politikai gazdaságtan, kultúrpolitika, társadalmi és osztályszempontok) elemezzük az elmúlt három kormányzati ciklust, hiszen a 2022-es választás fényében kulcskérdés lenne tisztábban látni a „rezsim, rendszer, korszak” tematikákban. A nyári egyetem egyik fontos kiindulópontja az, hogy az Orbán-kormányt leváltani igyekvő ellenzék sok szempontból nem volt egészen tisztában a rendszer valódi természetével, annak a 2010 előtti berendezkedésbe való beágyazottságát illetően, ami ellehetetlenítette a rendszer lebontására vonatkozó törekvését.

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Helyzet Műhely
Napvilág Kiadó
Szociális Demokráciáért Intézet

 

TERVEZETT PROGRAM

 

2022. július 6. szerda

Az első szekció az Orbán-rendszer többszempontú (történeti, politikatudományi, szociológiai) értékelésével foglalkozik.

A második szekció az Orbán-rendszer világrendszerbeli elhelyezkedésével és azzal a félperifériás, autoriter kapitalizmusmodellel foglalkozik, amely elválaszthatatlan magától a politikai rendszertől.

Az első napot egy kulturális rendezvénnyel zárjuk a Gólyában.

2022. július 7. csütörtök

A harmadik szekcióba összegyűjtöttük az elmúlt évek olyan könyveit és szerzőit, amelyek és akik az Orbán-rendszer társadalomkritikai értékelésével foglalkoztak.

A negyedik szekció két párhuzamos workshop-ból áll, azt vizsgálva, hogy az elmúlt évek orbáni politikájával szemben hogyan lehet másként foglalkozni a dolgozókkal és a vidék Magyarországával.

A kétnapos rendezvényt egy, az ellenzéki pártok képviselőiből álló panelvita zárja, ahol arra keressük a választ, hogy miért nem győzött az ellenzék.

 

TERVEZETT ELŐADÓK (a lista nem teljes)

Szalai Erzsébet, Földes György, Gerőcs Tamás, Éber Márk Áron, Egry Gábor, Kiss Viktor, Antal Attila

 

HATÁRIDŐK

május 15. – A jelentkezési határidő lejárata.
május 25. – A résztvevők értesítése.
június 1. – A részvételi díj befizetésének határideje.
június 13. – A részletes program, háttéranyagok, olvasnivaló megküldése.

 

JELENTKEZÉS

A nyári egyeTEM-re elsősorban társadalomelméleti, kritikai érdeklődésű egyetemi hallgatókat, fiatal szakembereket várunk, akiknek közéleti pályája, kutatásai szempontjából fontosak a nyári egyetem témái és vállalják az aktív részvételt. A jelentkezés azonban nyitott mindenki számára. A rendezvényre kb. 40 résztvevő jelentkezését tudjuk elfogadni, akiket a szervezők választanak ki a jelentkezők közül.

Kérjük a jelentkezőket, hogy önéletrajzukat és maximum két oldalas motivációs levelüket (amelyben kifejtik azt, hogy miért jelentkeznek a rendezvényre és az miért lenne számukra szakmailag hasznos) küldjék el 2022. május 15-ig az email-re. Az elektronikus levélben a következőt jelöljék meg tárgyként: NyáriegyeTEM 2022.

Az Intézet elkötelezett a társadalmi és nemi esélyegyenlőség mellett, mindenkit bátorít a jelentkezésre, abban az esetben is, ha valaki úgy érzi, hogy nem mindenben felel meg a fenti feltételeknek.

 

RÉSZVÉTELI DÍJ

A részvétel feltétel az, hogy a szervezők elfogadják a jelentkezést (erről 2022. május 25-ig értesítést küldünk) és a jelentkező befizesse a részvételi díjat (2022. június 1-ig).

A nyári egyeTEM részvételi díja 5000 forint, amely fedezi két napra az ebédet és napközbeni frissítőket, a szakmai programot és a háttéranyagokat.

A részvételi díj befizetése nélkül sajnos nem áll módunkban véglegesíteni a jelentkezést.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Kérdéseiket kérjük, az emailcímen tegyék fel. Köszönjük!

 


 

Kiemelt kép: Photo by Christophe Hautier on Unsplash  

 

Részletek

Kezdés:
2022. július 6.
Vége:
2022. július 7.
Esemény kategóriák:
,