Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Néhányan fürödni fognak” – Fehérterror Magyarországon 1919 után – VIDEÓ

2020. február 12. 17:00 - 19:00

Esemény kategória:
Kategória:

Műhelybeszélgetés a Politikatörténeti Intézetben

 

Résztvevők: Bödők Gergely (Clio Intézet), Paksa Rudolf (BTK TTI)

Moderátor: Csunderlik Péter (ELTE BTK, PTI)

 

Miképp a proletárdiktatúra vörösterrorjának nagyságát démonikussá növesztette a jobboldali emlékezet, úgy az ellenforradalmi fehérterror mértékét a baloldali recepció túlozta el. Valóságos pokolként festették meg az 1919 utáni Magyarországot a „tényfeltárónak” szánt munkákban, mint amilyen Pogány József Bécsben megjelent A fehér terror Magyarországon című 1919-es könyve, vagy éppenséggel Tormay Cécile Bujdosó könyvéhez hasonló „naplókban”, mint amilyen Bölöni Györgyné szintén Bécsben kiadott, 1921-es Szenvedések könyve, vagy olyan regényekben, mint a munkásíró Kiss Lajos Moszkvában 1931-ben publikált Vörös városa.

De valójában hány áldozata volt a fehérterrornak? Volt-e ideológiája, vagy csak a szimpla bosszúvágy fűtötte azokat a különítményeseket, akik 1919 augusztusától szedték az áldozataikat? Esetleg még csak bosszúvágyuk se volt, hanem a világháborúban „brutalizálódott” veteránok élvezték, hogy itthon is szabad kezet kapnak az ölésre és a hatalmaskodásra? Hogy megverjenek valakit csak azért, mert Népszavát olvas a kávéházban?
És mi volt Horthy Miklós felelőssége a fehérterrorban? Hiszen miképp Kun Béla is azt mondta, hogy „a terrorról nem beszélni kell, hanem csinálni”, úgy Beniczky Ödön szerint Horthy is azzal adott felhatalmazást a Népszava szerkesztőjének, Somogyi Bélának 1920. február 17-i meggyilkolására: „Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni!”.

A száz évvel ezelőtt történt hírhedt Somogyi-Bacsó-gyilkosság alkalmat adott arra, hogy mindezeket a kérdéseket megvitassuk.

 

Tekintse meg az eseményről készült felvételt!

 


 
Ajánlott olvasmányok:

 
1. A Népszava és a Politikatörténeti Intézet 2010. február 16-i emlékkonferenciáján elhangzott két előadás írott változata:

– Kende János: Somogyi Béla és Bacsó Béla

– Hajdu Tibor: Hogyan ünnepeljük választási győzelmünket?

 

2. Somogyi Béla rövid portréját A magyar szociáldemokrácia kézikönyvéből (Főszerk.: Varga Lajos. Napvilág Kiadó, Budapest, 1999.):

– Lux Judit: Somogyi Béla

Részletek

Dátum:
2020. február 12.
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória: