1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  
Bevezető - 1968 negyvenedik évfordulója a PTI-ben

A Politikatörténeti Alapítvány egy nagyszabású programsorozat elindítására vállalkozott 1968 negyvenedik évfordulója kapcsán.

1968 szimbolikus év, a 20. század egyik kulturális értelemben legmozgalmasabb időszakának meghatározó esztendeje. Bár 1968 a hazai gazdaságpolitika és a szocialista tábor egésze számára is jelképes értékű, számunkra ma aktuálisabb annak az egész világon végigsöprő tiltakozási hullámnak a hatása, amelyben a második világháború utáni fogyasztói társadalmakban felnövő fiatal generáció hangot adott elégedetlenségének és változási igényének.

A forrongó világban Egyesült Államoktól kezdve egészen Kínáig szinte mindenhol változásokra került sor. A legfontosabb kérdés az, hogy miként mentek végbe azok a változások, amelyek alaposan átformálták a tágan értelmezett közgondolkodás szinte minden területét a művészetektől a politikán keresztül a társadalom- sőt, a természettudományokig. Miként alakult át a demokráciáról, a tömegek szerepéről, az önrendelkezésről, az állam és a civil szféra viszonyáról való közvélekedés?

Hasonló változás jellemezte a mindennapi élet struktúráit: a hagyományos értékrendek kiüresedtek. Az „ellenkultúra” elképesztő sebességgel alakította ki saját struktúráit és hatotta át a teljes társadalmat, hogy azután éppen ilyen meghökkentő gyorsasággal váljék a kultúrává, lefokozva és zárójelbe téve a korábbi kulturális nyelvezeteket, egyúttal azonban feladva ellen-jellegét. A kultúra működéséről, szerepéről, milyenségéről vallott mai elképzeléseink e folyamat örökségei.

1968 értelmezése mindmáig heves vitákat kavar a tudomány, a politika és a kultúra berkeiben. Az évforduló kitűnő alkalmat ad az itt röviden vázolt sokszínű jelenséghalmaz értelmezésére és újraértelmezésére.


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet