1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
1[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 1. hete    Következő hét >>>
FELSŐBBRENDŰSÉG

„Mikor láttam a vietnami parasztokat, amint a bombázások után kőből és agyagból utakat és barikádokat építettek, mikor láttam őket a sárban térdepelni, kezükben agyagtömbökkel, akkor nem voltak kétségeim, ki a fejlettebb, tiszteletre méltóbb és felsőbbrendű: az-e, aki lent térdel a sárban, vagy a másik, fenn a levegőben, millió dolláros gépein.”
(Peter Weiss)
A TÁVOZÁS OKAI

McNamara tanácsait az elnök azelőtt jóformán minden további nélkül elfogadta, most azonban alaposan megvizsgálja és másokkal ellenőrizteti javaslatait, s gyakran változtat rajtuk… A hadügyminiszter távozásával felmerült a kérdés: nagy változások következnek-e most a háború stratégiájában? A Pentagon egyik tisztje erre így válaszolt: ha az elnök valóban hallgatni akar a vezérkari főnökökre, akkor keményebb, vadabb és rövidebb háborúra fog törekedni.
(A US News & World Reportból)
A MÉSZÁRSZÉK ADATAI

Minden 10 amerikai közül majdnem egy személy a hadügyi tárcának köszönheti állását. Több mint 20 ezer közvetlen vállalkozó és 100 ezer alvállalkozó dolgozik a Pentagonnak. 77 különböző iparágat közvetlenül érintenek a katonai kiadások. Több mint 6000 katonai támaszponton és létesítményen költik el a katonai költségvetés dollárjait. A Pentagon döntései egyes vidékeken fellendülést, másutt hanyatlást idéznek elő. A katonai támaszpontokon kívül 533 városban folyik a hadügyminisztérium terveinek megvalósítása.
RÓLUNK – OBJEKTÍVAN

Magyarországon kevesen próbálnak jóslásokba bocsátkozni a gazdasági reform várható eredményeiről. De világosnak tűnik az emberek előtt, hogy az eddigi gazdasági rendszer már nem volt kielégítő a modern magyarországi feltételek között, bármilyen sikereket is lehetett elérni az eddigi módszerekkel a múltban. A változtatás tehát elkerülhetetlen. Amennyiben az új mechanizmus a kezdeti szakaszban nem bizonyul tökéletesnek, a szükséges vonatkozásokban egyszerűen megváltoztatják, addig formálják, míg végül beválik.
(A londoni Financial Times az új gazdasági mechanizmusról)
SZÓRAKOZOTT MINISZTER

Brown brit külügyminisztertől származik az anekdota: „Egyik kollégám parlamenti interpellációra válaszolt. Szövegét titkára készítette elő, megfelelő használati utasítással. A jegyzet különböző információkat tartalmazott, majd egy ponton a következő megjegyzést:
– Ha az átkozott idióta még tovább is kérdez, akkor ezt kell válaszolni – és újabb részletek következtek. A derék miniszter szórakozottságában a titkári kommentárt is felolvasta, a T. Ház legnagyobb derültségére”.

ÓLOMÖNTÉS

Törökországban divat, hogy az ország egyik leghíresebb jósnője szilveszter előtt elkészíti az új évre szóló politikai prognózisát. Gursun asszony jövendőmondása nagy becsben áll, mióta megjósolta a Kennedy ellen készülő merényletet. 1968-ra a következőket ígéri: Johnsonon már semmi sem segít, hatalmát elveszti, megbukik. Jacqueline Kennedy az év vége felé házasságot köt egy ősz férfival. Husszein jordániai király ellen merényletet kísérelnek meg. A ciprusi, a közel-keleti és a vietnami válság nem oldódik meg.
CSEMPÉSZET

Mexikó és az Egyesült Államok határán kivételes állapotot rendelt el a mexikói kormány, mert a csempészés olyan méreteket öltött, ami már megrázkódtatással fenyegeti az ország gazdasági életét. Hivatalos, de még nem végleges adatok szerint 1967-ben 230 millió dollár értékű közszükségleti cikk szivárgott át a 2600 kilométer hosszú határon. A decemberi „csúcsforgalomba” bekapcsolódott különleges vám- és katonai alakulatok állítólag máris észrevehetően visszaszorították a jövedelmező üzletet – olyannyira, hogy Észak-Mexikó iparcikk üzleteiben áruhiány tapasztalható.
NÉMET COPF

Az amerikai hadsereg tagjainak hozzátartozói nem vásárolhatnak olyan árukat, amelyekről tudják, hogy a Kínai Népköztársaságból származnak. Nyugat-Európa paróka-szükségletét azonban majdnem teljes mértékben a kínaiak fedezik. Egy élelmes német fodrász most reklámhadjáratot indított az amerikai garnizonokban. Jelszava: parókáim német emberszőrből készülnek.


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet