1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Könnyűzenei események Slágerlistákat vezető számok

Nemzetközi albumok Két külföldi sztár Magyarországon

Képek Táncdalfesztivál

Nemzetközi slágerhírek Magyar slágerlista

Könnyűzenei események 1968

Január során: A Their Satanic Majesties Request, a Rolling Stones által kiadott pszichedelikus album harmadik lett a brit, második az amerikai slágerlistán.

Február 1. Priscilla Beaulieutól megszületett a rockkirály leánya, Lisa Marie Presley.

Február 3. A Beatles együttes Lady Madonna című lemezét Paul McChartney egyedül, ismeretlen stúdió zenészekkel készítette el.

Február 10. A Beatles együttes bezárta az amerikai rajongói klubját, mert a továbbiakban hivatalos érdekeltségeit az Apple zenekiadó intézi.

Február 16. A Beatles tagjai Indiába repültek Maharishi Mahesh jogihoz. Később Donovan és a Beach Boys is csatlakozik hozzájuk.

Február 18. A Pink Floyd együttesben drogproblémákkal küzdő zenész helyét David Gilmour vette át.

Február- március során: az év elején Jimmy Hendrix az Experience együttessel 54 nap alatt 47 koncertet adott, majd felvette a Electric Ladyland című dupla albumját. Egyes elemzők szerint az 1968-as esztendő pályájának csúcsa. Ugyancsak ebben az időszakban megjelent a Velvet Underground amerikai avantgarde popegyüttes White Light/White Heat c. lemeze. Piacra került a Blood, Sweat & Tears első nagylemeze Child is Father To The Man címmel, de alig kapott visszhangot.

Február-április során a Beatles tagjai az indiai Rishikeshben a Mahesh Maharishi jógi "Transzcendentális Meditáló Iskolájára" utaztak. Ringo Starr két hét múlva hazatért. Paul McCartney három hét múltán. John Lennon és George Harrison kitöltötte a három hónapot.

Március 8. Bill Graham megnyitotta New Yorkban a Fillmore Eastet.

Március 9. Elvis Presley és a Beatles együttes után nyolc újabb könnyűzenei előadó kerül be az amerikai Who s Who gyűjteménybe. (Rolling Stones, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Country Joe and the Fish, Donovan, Doors, Monkees, The Mamas and the Papas.)

Március 15. Megjelent a Beatles "Lady Madonna/The Inner Light" kislemeze.

Március során az 1963-ban alakult angol rhythm and blues együttes, a Yardbirds élő albumot rögzített New Yorkban. Az év során feloszlottak, de az albumot 1971-ben piacra dobták Live Yardbirds Feafuning Jimmy Page címmel. Levette műsoráról az NBC a Monkees tinibálvány amerikai zenekar tv-s műsorsorozatát. Az együttes ezt követően a Beatles mintájára Head címmel filmet forgatott.

Április 20. A Deep Purple bemutatkozó koncertet tartott Dániában, Tastrupban.

Április 28. Hat hónap után a Hair átkerült a Brodway szinpadára és több mint 1700 előadást ért meg.

Május 4. Az Apple cég első felfedezettje Mary Hopkin, sikert aratott az angol televízióban.

Május 11. John Lennon és Paul McCartney New Yorkban megalakította egy kikötői dzsunkán az Apple amerikai leányvállalatát.

Május 15. Ringo Starr és George Harrison részt vett a cannes-i filmfesztiválon a "Wonderwall" című film bemutatóján. A zeneszerző George Harrison.

Június során a Jumpin Jack Flash két év után meghozta az első helyet a Rolling Stones együttesnek a brit kislemezlistán.

Június 7. George Harrison fellépett Hollywoodban Ravi Shankar filmjében.

Június 18. Az Old Vic, az angol nemzeti színház Adrianne Kennedy és Victor Spinetti társszerzőségében John Lennon egyfelvonásosát mutatták be. Szereplők: Ronald Pickup, Mary Griffiths, Harry Lomax, Sheila Reid, George Selway, Kenneth Mackintosh. Az első félév során leforgatták az Easy Rider (Szelíd motorosok) című Dennis Hopper által rendezett filmet, amelynek operatőre Kovács László volt. Főszerelők: Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson.

Július 7. Jimmy Page New Yardbirs, később Led Zeppelin néven alakított együttest.

Július 17. Bemutatták a Sárga tengeralattjáró című Beatles rajzfilmet Londonban. A siker egyértelmű volt. (Rendezte: George Dunning)

Július 23. Sajtóértekezletet tartott Lennon és Yoko Ono új közös filmjükről.

Augusztus 10. Frederico Fellini olasz filmrendező nyilatkozott Petronius Satiriconjának megfilmesítéséről. Tervezett szereplők: Mae West, Groucho Marx, Jimmy Durante, Danny Kaye, Anna Magnani. A kísérőzenére a Beatles-együttest kérte fel.

Szeptember 4. Az Amerikai Egyesült Államokban betiltották a Rolling Stones együttes Street Fighting Man című dalát, mert zavargásokra uszítónak tartották.

Szeptember 14. Los Angelesben Don Kirschner rajzfilmsorozaot indított a CBS főműsor idejében The Archies címmel rockzenei számok bemutatására. Fantomzenekarokat alkalmaz, amelyek közül az egyik később világslágert produkált Sugar, Sugar címmel.

Október 1. Mary Hopkin, a tizennyolc éves walesi Beatles-felfedezett a slágerlista élére tört.

Október 20. A svéd sajtóban megjelent John Lennon és Yoko Ono meztelen fényképe.

November 26. Az első szupergroup, a Cream együttes búcsúkoncertet adott a london Royal Albert Hallban (Az év során megjelentette a Wheels Of Fire c. albumát.)

November 29. Kábítószer birtoklása miatt John Lennont pénzbüntetésre ítélte egy londoni bíróság.

November végén szinte egyszerre került a boltokba a Beatles White Album és a Rolling Stones együttes Beggars Banquet címet viselő albumja.

December 3. Elvis Presley visszatért a nyilvános fellépések világába az NBC-TB Elvis című műsorában.

December 5. A Rolling Stones Beggars Banquetje harmadik a brit listán. A lemez végül fehér borítóban jelenik meg az eredetileg tervezett vécépapíros műremek helyett.

December 10-11. Filmre vették a Rolling Stones együttes Rock and Roll Circus c. produkciját Londonban.

December 11-12. Lennonékkal, Eric Claptonnal, Jethro Tull-lal, Marianne Faithfull-lal és a Whoval felveszi a Rolling Stones a The Rock And Roll Circus című tévéshow-t, de nem mutatják be, mert az együttes elégedetlen az eredménnyel.

December 19. Nyilvános fellépés volt az Albert Hallban. John és Yoko Ono egy közös zsákban, melyet egy indiai muzsikus körülfurulyázik. Ez annyira fellelkesíti a texasi származású Elisabeth Marchot, hogy hirtelen letépi magáról összes ruháit. A rendőrség nem avatkozott közbe.

December 28. Hatodszor adták ki a Beatles karácsonyi különlemezét 30 000 Beatles klubtag számára. Az év során a Hey Jude-ból 5 (1972-ig 7,5) millió darab fogyott. Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet