Választási röplapok

 
A Politikatörténeti Intézet gyűjteményeiben – levéltárában és könyvtárában – megtalálható, választásokkal kapcsolatos anyagokból (röplap, plakát, sajtóanyag) válogattunk a valasztasiroplap.hu honlapunkra.

A weboldal – amely a Budapest Bank Budapestért pályázat keretében jött létre – bepillantást enged a levéltár röpiratgyűjteményébe, amelyben  több mint 25 ezer darab politikai röplapot őrzünk. Legrégebbi röplapunk 1870-ből származik, legújabb darabjaink pedig a 2023-as tanártüntetésekről. A gyűjteményben szerepelnek a 20. század elején működött pártok, szakszervezetek, egyéb munkásszervezetek, egyesületek röplapjai, a tanácsköztársaság idején keletkezett röpiratok és a két háború közötti időszak baloldali pártjainak, munkás- és szakszervezeteinek röplapjai is.

Az internetes válogatásunkban kb. 1000 darab dokumentum szerepel (az 1896 és 2016 közötti időszakból), amelyek segítségével a dualizmustól napjainkig áttekinthető a (nemzetgyűlési, országgyűlési, községi/önkormányzati és európai parlamenti) választási és népszavazási kampányok története. A levéltári anyagot – annak hiányosságai miatt – egyes időszakokban könyvtárunk sajtóanyagából egészítettük ki. A röplapok és a sajtóanyagok mellett az egyes választásokhoz kapcsolódó elemzések is megtalálhatóak a weboldalon. A honlap kezdőlapján lehetőség van összetett keresésre: keresni lehet személy, év, párt és település szerint a röplapok adatai között. A röplapok, sajtóanyagok képe mellett csatolt információk találhatóak, amelyek az egyes képek alsó részén lévő sávból érhetőek el.

Levéltárunk röpirat-gyűjteménye évek óta látogatóink rendkívül értékes segítségével bővül: több alkalommal tettünk közzé felhívást, amelyben arra kértük közönségünket, hogy a pártok által a postaládákba eljuttatott vagy a közterületeken osztogatott szórólapot, újságot, füzetet gyűjtsék össze és juttassák el levéltárunkba. Ezt a hagyományt folytatva a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás kapcsán ismét felhívással fordultunk önökhöz: https://polhist.hu/roplapokat-gyujtunk-az-onkormanyzati-es-az-ep-valasztasrol-is/ – és kérjük, mindennapjaikban, ha politikai röpirattal, szórólappal, kampánytárggyal találkoznak, gondoljanak ránk, gyűjtsék nekünk és juttassák el hozzánk (1114 Budapest, Villányi út 11-13.) a dokumentumokat.