Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VIDEÓ / Egy különleges közép-európai történész / könyvbemutató

2023. október 27.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Csunderlik Péter: Egy különleges közép-európai történész – Hanák Péter pályaképe című kötetét 2023. október 27-én mutattuk be a CEU Nádor Event Centerben.

 

Moderátor:
 Romsics Gergely (Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet; ELTE BTK)
Résztvevők:
 Gyáni Gábor (Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet; az MTA rendes tagja; professor emeritus)
 Kontler László (Central European University, egyetemi tanár, a CEU rektorhelyettese)
 Mátay Mónika (ELTE BTK; Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete)
és a szerző:
 Csunderlik Péter (ELTE BTK; Politikatörténeti Intézet)

 

Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt:

 

 

A kötetről:

 

Csunderlik Péter:

 

Hanák Péter történész (1921–1997) a holokausztot ugyan túlélte, de családját elveszítette, így a szellemes, ironikus fiatalemberből hithű sztálinista lett, és szerepet vállalt a magyar történettudomány 1948 utáni szovjetizálásában, vett részt a „reakciósként” megbélyegzett történészkollégái félreállításában – hogy aztán illúzióiból kiábrándulva az államszocialista rendszer kritikusa legyen.

 

Miután ’56-os megnyilvánulásai miatt 1957-ben eltávolították az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Hanák az MTA Történettudományi Intézetének munkatársaként, majd osztályvezetőjeként (1964–1990), a dualizmus korának kutatójaként kulcsszerepet játszott az 1867-es kiegyezés pozitív újraértékelésében, továbbá a „szellemi vasfüggöny” egyik 1960-as évekbeli átvágójaként a magyar történetírás nyugatosításában, modernizációjában. Egyike volt azoknak, akik problémaérzékenységükkel, nemzetközi tájékozottságukkal, kapcsolatrendszerükkel és nyugati megbecsültségükkel kiemelkedtek a Kádár-kori történész nemzedékből, a rendszerváltás után pedig ő vállalta a Közép-európai Egyetem (CEU) Történelem Tanszékének megszervezését.

 

Ha egy történész „egyszer meg akarja fejteni, hogy mi történt velünk itt, a Kárpát-medencében az 1940 és 1990 közötti fél évszázadban (s nem volt történelmünknek ehhez hasonló sűrű korszaka), akkor elsőként Hanákot kell megfejtenie” – Varga László, Budapest Főváros Levéltárának egykori főigazgatója emlékezett így Hanák Péterre.

 

Csunderlik Péter kutató történészként a Hanák-hagyaték, levéltári és nyomtatott források, valamint a pályatársakkal készített interjúk alapján rajzolja meg Hanák Péter pályaképét, aki egyik hőséhez, Jászi Oszkárhoz hasonlóan „dunai patrióta” volt, aki Közép-Európa történetének kérdéseire akart választ adni, hogy megértse a saját sorsát.

 

A kötet kedvezményes áron kapható a Napvilág Kiadó webshopjában és szerkesztőségében.

 

Részletek

Dátum:
2023. október 27.
Esemény kategória: