Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Emléktábla-avatás: Somogyi Béla, Bacsó Béla, Magyarországi Szociáldemokrata Párt, Népszava

2023. július 4. 16:00 - 17:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretettel vár mindenkit a Somogyi Béla, Bacsó Béla, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Népszava emléktáblájának avatóünnepségére.

 

Időpont: 2023. július 4., kedd, 16 óra

Helyszín: 1084 Budapest, Tolnai Lajos utca 4–10. (térkép link)

 

Somogyi Béla a Horthy-rezsimet ostorozó, a fehérterror atrocitásait leleplező Népszava felelős szerkesztője, Bacsó Béla a Népszava újságírója volt, amikor 1920. február 17-én a lap Tolnai Lajos (akkor: Conti) utcai székházából hazaindultak. Az Ostenburg-különítmény tagjai elfogták, elhurcolták és az újpesti Duna-parton brutális kegyetlenséggel meggyilkolták őket.

Somogyi Béla nem csak lapszerkesztő volt, de tanító, tanár, a Károlyi-kormány közoktatásügyi államtitkára is, valamint a Pedagógusok Szakszervezetének jogelődjét, a Magyarországi Tanítók Szabad Egyesületét is ő alapította 1907-ben. Eddig nem volt emléktáblája Józsefvárosban.

A Conti utca 4. szám alatt működött 1907-től a Népszava szerkesztősége, és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSzDP, majd SzDP) titkársága. Az MSzDP az 1890 és 1948 közötti magyar történelem meghatározó jelentőségű szereplője, a munkásosztály és az elnyomottak szószólója volt, csakúgy mint a Népszava, az 1877-ben indult, évtizedekig Józsefvárosban szerkesztett és nyomtatott szociáldemokrata napilap.

Dr. Erőss Gábor alpolgármester és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közösen kezdeményezték a Magyarországi Szociáldemokrata Pártról és a Népszaváról megemlékező korábbi, a rendszerváltás idején eltűnt emléktábla helyreállítását, valamint a Somogyiról és Bacsóról való megemlékezéssel való kiegészítését.

 

Beszédet mond:
Diószegi-Horváth Nóra, a Mérce volt főszerkesztője
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke
Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója
Dr. Erőss Gábor, kultúráért felelős alpolgármester

 

Várjuk Önt, avassuk fel közösen Somogyi Béla, Bacsó Béla, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Népszava emléktábláját!

 


 

Kapcsolódó olvasnivaló:

A szociáldemokrácia és a sajtószabadság fekete napja: 100 éve gyilkolták meg Somogyi Bélát és Bacsó Bélát
(Tóth Csaba Tibor, Mérce, 2020. február 17.)

Részletek

Dátum:
2023. július 4.
Időpont:
16:00 - 17:00
Esemény kategória: