Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kapitalista realizmus. Nincs alternatíva? – HANGFELVÉTEL

2021. január 22. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

„Könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét. Ez a szlogen összegzi a legszebben azt, amit kapitalista realizmus alatt értek: az általános benyomást, hogy a kapitalizmus nem csupán az egyetlen életképes politikai és gazdasági rendszer, de jelenleg még egy koherens alternatíva elképzelése is a lehetetlennel vetekszik.”

 

Mark Fisher, a brit kritikai kultúrakutatás vezető alakjának nagyhatású elmélete feltárja, hogy az elgondolható horizontját behálózó kapitalista realizmus következményei ott vannak mindenütt: a politikai képzelet kimerülésén túl a stressz, a depresszió és a figyelemzavar mentálpestissé válásában éppúgy, mint a mindent átható bürokratizmus piacsztálinizmusában, a közintézményeket meghódító bizniszontológiában, a ’89 után született generáció depresszív hedonizmusában vagy az új kulturális formák hiányában eluralkodó nosztalgia-módban. Fisher szerint a kapitalista realizmusra csak akkor jelentünk veszélyt, ha valamiképp inkonzisztensnek vagy tarthatatlannak tudjuk felmutatni, így a kritikai elmélet és a populáris kultúra segítségével – Baudrillard-tól A Bourne-rejtélyig, a gengszterraptől Guattariig, Marxtól a Mementóig, a Nirvanától Nietzschéig – a rendszer belső ellentmondásaira fókuszál, lerántva a leplet a kapitalizmus állítólagos realizmusáról.

 

MARK FISHER (1968–2017) író, kritikus, a kritikai kultúrakutatás meghatározó alakja volt. Az ő mai napig nagy hatású gondolatairól beszélgetett 2021. január 22-én a Klubrádió Szabad a pálya c. műsorában Lebanov Barbara, Tillmann Ármin és Zemlényi-Kovács Barnabás.

 

Hallgassa vissza a felvételt!

 

Részletek

Dátum:
2021. január 22.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória: