Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Leszbosz, Európa szégyene – PODCAST

2021. március 19.

Esemény kategória:
Kategória:

 

2015-ben hatalmas menekülthullám érte el Európát. Úgy tűnik, hogy a válság alábbhagyott, valójában Európa déli határainál óriási embertömegek rettenetes körülmények között összezsúfolódva várják azt, hogy belépjenek az Európai Unióba, amely korántsem mindenki számára az emberi jogok és humánus bánásmód földje.

Nemrég jelent meg magyar fordításban Jean Ziegler Leszbosz, Európa szégyene (Budapest: Théâtre le Levain, Le Monde Diplomatique magyar kiadása) című könyve. Ennek alapján a menekültválságról, a menekültellenességről, az EU kegyetlen bevándorlási politikájáról, a görög szigetek „hotspot”-jaiban magukra hagyott menekültekről és az őket segítő civilekről beszélgetünk a Társadalmelméleti Műhely és a Politikatörténeti Intézet podcastjában.

A kérdező Antal Attila a TEM koordinátora, vendégünk pedig a Franciaországban élő Piróth Attila, a kötet fordítója és a kiadásért felelős Théâtre le Levain alapítója.

 


A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetésben az alábbi témák kerülnek szóba:

  • Miért és hogyan fontos ma Magyarországon Jean Ziegler könyve?
  • A Magyarországon kibontakozó idegen- és menekültellenes kommunikáció annyira általánossá vált, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni ennek ellensúlyozására.
  • A szerző erősen kritikus az EU intézményrendszerével. Ez sokak számára visszatetsző lehet, különösen azoknak, akik nem akarnak szembenézni azzal, hogy az EU intézményi rendszere nagyon szigorúan bánik az Európába érkező menekültekkel. Miért fontos mégis a menekültválság tekintetében az EU-kritika?
  • A kötetben nagyon sok civil projekt (The Hope Project, Nan étterem, Refugee Support Aegean, Lesvos Solidarity), Orvosok Határok Nélkül került bemutatásra, amelyekről a szerző azt írja, hogy „A jogállamiság kikényszerítésére, a brüsszeli komisszárok önkényével szemben a menedékjog és minden egyéb emberi jog betartatására, a jelenlegi gyilkos politika legyőzésére csak akkor van bármiféle esély, ha a társadalmi mozgalmak és a civil társadalom egyéb szervezeteinek aktivistái kollektíven lépnek fel.”
  • Maga a kiadási folyamat sem volt könnyű és lényegében közösségi finanszírozás eredményeképpen jutott el az olvasókhoz. Mit várhatunk a hazai, igen sokszor gyűlöletpolitikával terhelt közegben az ilyen humánus megközelítést képviselő megközelítésekről?

 

További ajánlott olvasmányok:

A kötet oldala a Könyvmecénás honlapján

Piróth Attila: Barátságos, mint egy menekülttábor (Mérce, 2021.02.12.)

 

 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Kiemelt kép forrása: a Könyvmecénás facebook oldala
Borítókép forrása: a Könyvmecénás honlapja

Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay

 

Részletek

Dátum:
2021. március 19.
Esemény kategória: