A Napvilág Kiadó júniusi könyvbemutatói

 

A Napvilág Kiadó három újdonsággal készül a 2023. június 811. között rendezett Ünnepi Könyvhétre:

 

Csunderlik Péter: Egy különleges közép-európai történész. Hanák Péter pályaképe

Ha egy történész „egyszer meg akarja fejteni, hogy mi történt velünk itt, a Kárpát-medencében az 1940 és 1990 közötti fél évszázadban (s nem volt történelmünknek ehhez hasonló sűrű korszaka), akkor elsőként Hanákot kell megfejtenie” – Varga László, Budapest Főváros Levéltárának egykori főigazgatója emlékezett így Hanák Péterre.

Hanák Péter történész (1921–1997) a holokausztot ugyan túlélte, de családját elveszítette, így a szellemes, ironikus fiatalemberből hithű sztálinista lett, és szerepet vállalt a magyar történettudomány 1948 utáni szovjetizálásában, vett részt a „reakciósként” megbélyegzett történészkollégái félreállításában – hogy aztán illúzióiból kiábrándulva az államszocialista rendszer kritikusa legyen.

 

 

Dalos György: Három Berlin. Barangolások a Fal körül

Dalos György élete és írói pályája újra meg újra Kelet- és Nyugat-Berlin és a megosztott Németország körül forgott, s ugyanehhez a földrajzi térhez kapcsolódtak szellemi értékválasztásai is a romantikus szocializmustól a demokratikus ellenzékiségig. 1979 őszétől, hosszú hazai publikációs szünet után Nyugat-Berlinben jelentette meg első német nyelvű könyvét. Ugyanakkor Kelet-Berlinben szövődtek szoros kapcsolatai az NDK ellenzéki köreivel és rendszerbíráló íróival; velük együtt élte meg a Fal lebontását, majd a kilencvenes években, akkor már a berlini Magyar Ház vezetőjeként a két városrész bonyolult újraegyesülési folyamatát. A szerző önéletrajzi keretben helyezi el és dokumentálja a „három Berlin” történetét.

 

 

Vigvári András: Zártkert-Magyarország. Átmeneti terek a nagyvárosok peremén

A könyv a hazai térbeli-társadalmi folyamatok egyik legújabb jelenségével, a külterületi zártkertek benépesülésével foglalkozik egy Budapest közelében található zártkertben végzett etnográfiai kutatás eredményein keresztül. Miért váltak népszerű lakásmobilitási célponttá egykori mezőgazdasági és szabadidős célra hasznosított zártkertek? Milyen társadalmi konfliktusokat eredményez a területek funkcióváltása? Hogyan alkalmazkodnak a kiköltöző háztartások a területek átmenetiségéből fakadó kihívásokhoz?

 

 

Ezek közül két kötetet a Könyvhét előtti napokban mutatnak be:

 

VIGVÁRI ANDRÁS: ZÁRTKERT-MAGYARORSZÁG. ÁTMENETI TEREK A NAGYVÁROS PEREMÉN

 • 2023. június 6., kedd, 18:00
 • Gólya Terasz (1089 Budapest, Orczy út 4648.)
  • A kötetet bemutatják:
   Csepregi Dorka (Helyzet Műhely, Periféria Központ)
   Jelinek Csaba (Helyzet Műhely, Periféria Központ)
   Németh Krisztina (KRTK Regionális Kutatások Intézete)
  • Moderál:
   Gerőcs Tamás (Helyzet Műhely, KRTK Világgazdasági Intézet).
 • Facebook-esemény itt.

 

DALOS GYÖRGY: HÁROM BERLIN. BARANGOLÁSOK A FAL KÖRÜL

 • 2023. június 7., szerda, 17:00
 • Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)
 • A szerző beszélgetőtársai: Forgách András író és Kőrössi P. József, a kötet szerkesztője
 • Facebook esemény itt.

 

Szeretettel várjuk Önt mindkét eseményre!

Könyvheti kedvezményeinkről és kínálatunkról itt tájékozódhat.