Választási röplapok

A Politikatörténeti Intézet gyűjteményeiben – levéltárában és könyvtárában – megtalálható, választásokkal kapcsolatos anyagokból (röplap, plakát, sajtóanyag) válogattunk a valasztasiroplap.hu honlapunkra.

A weboldal – amely a Budapest Bank Budapestért pályázat keretében jött létre – bepillantást enged a levéltár röpiratgyűjteményébe, amelyben  több mint 25 ezer darab politikai röplapot őrzünk. Legrégebbi röplapunk 1870-ből származik, legújabb darabjaink pedig a 2018-as parlamenti választási kampányból. A gyűjteményben szerepelnek a századelőn működött pártok, szakszervezetek, egyéb munkásszervezetek, egyesületek röplapjai, a tanácsköztársaság idején keletkezett röpiratok, a két háború közötti időszak baloldali pártjainak, munkás- és szakszervezeteinek röplapjai. Ezek közül válogattunk a honlapra kb. 1000 darab dokumentumot, amelyek segítségével a dualizmustól napjainkig áttekinthető a (nemzetgyűlési, országgyűlési, községi, önkormányzati és európai parlamenti) választási kampányok története. A levéltári anyagot – annak hiányosságai miatt – egyes időszakokban könyvtárunk sajtóanyagából egészítettük ki. A röplapok és a sajtóanyagok mellett az egyes választásokhoz kapcsolódó elemzések is megtalálhatóak a weboldalon.

Levéltárunk röpirat-gyűjteménye évek óta látogatóink rendkívül értékes segítségével bővül: több alkalommal tettünk közzé felhívást, amelyben arra kértük közönségünket, hogy a pártok által a postaládákba eljuttatott vagy a közterületeken osztogatott szórólapot, újságot, füzetet gyűjtsék össze és juttassák el levéltárunkba. Ezt a hagyományt folytatva a 2018-as országgyűlési választás kapcsán ismét felhívással fordulunk önökhöz, nyereményjátékot hirdetve: http://polhist.hu/felhivas-roplapok-gyujtese/

A valasztasiroplap.hu honlap kezdőlapján lehetőség van összetett keresésre: keresni lehet személy, év, párt és település szerint a röplapok adatai között. A röplapok, sajtóanyagok képe mellett csatolt információk találhatóak, amelyek az egyes képek alsó részén lévő sávból érhetőek el.

A láncszem  ikonra kattintva a honlapon az adott röplapra vonatkozó információk (dokumentum típusa, jelzete, a megjelenés/kiadás éve, a dokumentumon szereplő személyek neve, a dokumentumhoz kapcsolódó tanulmány szövege) találhatóak.

A nagyító  ikonra kattintva a dokumentum nagyobb változata jeleníthető meg.

A letöltés  ikonra kattintva lehetőség van az adott dokumentum letöltésére.