A Politikatörténeti Intézet jövője (helyzetjelentés és szolidaritás)

 

Kedves Barátunk!

 

Mint arról nyári közleményünkből értesülhetett, a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban hozott, 2020. július 14-i ítéletében jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék 2019. december 18-i ítéletét, amely szerint augusztus 14-ig ki kellett volna üríteni az Alkotmány utcai székházunkat és anyagi ellentételezés nélkül átadnunk az államnak. Bár a vészhelyzetben sokan próbáltak segíteni nekünk, ilyen hirtelen nem tudjuk elköltöztetni levéltárunkat és könyvtárunkat. Tisztában vagyunk vele, hogy felülvizsgálati kérelmünknek nincs halasztó hatálya, de hiába javasoltuk a magyar államnak, hogy legalább az átadás-átvételről és a lehetséges költözési határidőről kezdjünk egyeztetést, ezt azonban a kilakoltatás fenyegetésével elutasították. Világos tehát, hogy itt nem holmi vagyonjogi vitáról van szó. A CEU, az MTA és az 1956-os Intézet után a tudományos élet egy újabb független műhelyének megsemmisítése a tét.

Ennek ellenére mégis bízunk abban, hogy nem kerül sor kilakoltatásra, ugyanis egy könyvtár és egy levéltár elköltöztetése nem hasonlítható egy lakáskiürítéshez. Amint a végrehajtó beteszi a lábát az intézetbe, egyúttal a nálunk lévő dokumentumgyűjtemény hivatalos őrzőjévé is válik. Ez 2600 irat-folyóméternyi – vagyis 2,6 kilométernyi – levéltári és könyvtári iratot jelent, amit nem lehet kipakolni az utcára, az épületből kizárólag egy erre alkalmas, speciális raktárépületbe szabad átszállítani, amely megfelel a levéltári törvény előírásainak. Egy ilyen ingatlan megtalálása és a költözés megszervezése viszont hosszabb ideig eltarthat.

Ügyünk fejleményeit itt követheti nyomon.

 

 

A nyílt fenyegetés sem tántorít el minket attól, hogy támogassuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, maradó és távozó oktatóit.
Kiállásuk példa értékű, az oktatás és a kultúra szabadsága nem vita tárgya.
Ezért mi is ott voltunk szeptember 6-án a Kossuth téren!

 

Az ősz folyamán több (részben valószínűleg online) rendezvénnyel készülünk, és rádióbeszélgetéseinkben is fontos témákat tárgyalunk. Filmklubunk következő évadát azonban a költözés adta leterheltségünk és a koronavírus okozta bizonytalanság miatt továbbra is később, új helyszínen tervezzük majd elindítani. Erről természetesen időben hírt adunk.

Kérjük, vigye hírünket, továbbra is kísérje figyelemmel tevékenységünket, és ha eddig nem tette, kövesse facebook oldalunkat. Ez is fontos formája a támogatásnak, így nagyon számítunk Önre!

 

Az alábbi bankszámlaszámon is küldhet számunkra adományt, csak kérjük, tüntesse fel a közlemény rovatban a “támogatás” szót:

A Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. számlaszáma:
12001008-00102946-00100005 (Raiffeisen)

A Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. adószáma:
18089934-2-41

 

Segítségét minden munkatársunk nevében köszönjük!