Elhunyt Ormos Mária

Ormos Mária (1930-2019) - forrás: nyugatifeny.hu

 

Életének 90. évében, 2019. december 8-án elhunyt Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Történeti Tanszékének professor emeritája, korábban az egyetem rektora és a kar megbízott dékánja, a 20. századi magyar és egyetemes történelem neves kutatója.

A neves történész többször tartott előadást rendezvényeinken, emellett tagja volt a Politikatörténeti Intézet Tudományos Tanácsadó Testületének, valamint a Múltunk folyóirat Tanácsadó Testületének is. Megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni, a Napvilág Kiadó is több értékes kötetet köszönhet neki:

 

Ormos Máriára a Magyar Tudományos Akadémia oldalán – a kutatótársak nevében – Romsics Ignác emlékezik ebben az írásában.

 


 

Előadások Magyarország modernkori történelméről

 

A Politikatörténeti Intézet 2012-ben előadássorozatot indított, hogy áttekintse a legújabb kori történelmünk fő kérdéseit és felhívja azokra a problémákra a figyelmet, amelyek végigkísérik az elmúlt másfél évszázad történetét. Az előadók az egyes témákat (napi aktualizálástól és historizálástól is mentesen) napjainkig vezették el, pontosan azért, hogy a közelmúlt és a mai helyzet megértéséhez segítséget nyújtsanak a történettudomány és a történeti áttekintés segítségével. A sorozat Ormos Mária előadásaival indult, amelyeket az alábbi videókra kattintva Ön is megtekinthet.

 

ORMOS MÁRIA: Mozgástér és kényszerpálya a modernkori magyar történelemben 1867–1945

Politikatörténeti Intézet, 2012. december 6.

 

 

ORMOS MÁRIA: Mozgástér és kényszerpálya a modernkori magyar történelemben – 1945 után

Politikatörténeti Intézet, 2013. február 14.