Jogszerűen van a Politikatörténeti Intézet a Kossuth téren

Sajtóközlemény, 2018. november 26.

 

A Kúria mai ítéletében megerősítette, hogy a Politikatörténeti Intézet jogszerűen használja a jelenlegi, Kossuth téri épületrészét. Ebből következően nem adott helyt az állam azon követelésének, hogy az Intézet 30 napon belül, kiürítve adja át az általa használt épületrészt. Ugyanakkor az ítélet kimondja, hogy törölni kell az Intézet javára két évtizeddel ezelőtt a földhivatalnál bejegyzett használati jogot.

A Politikatörténet Intézet megerősíti azt a korábbi álláspontját, hogy méltányos feltételek esetén kész megállapodni az épületrész átadásáról. Addig is, amíg erre sor kerülhet, jelenlegi helyén végzi tovább széles körű tudományos és kulturális munkáját, hozzáférhetővé téve levéltárát és könyvtárát. A célunk az, hogy mindezt ugyanúgy folytathassuk majd a költözés utáni új helyünkön is. Emellett továbbra is segítséget kívánunk nyújtani mindazon tudományos és kulturális kezdeményezéseknek, programoknak, amelyek máshonnan valamiért kiszorulnak.

 

Az ügy és a Politikatörténeti Intézet elleni támadás eddigi története olvasható honlapunkon: http://polhist.hu/intezet/sajtoszemle/

 

Budapest, 2018. november 26.

 

Egry Gábor
főigazgató