Meghasadt emlékezet – eleven tárgyak

 

Az Eleven Emlékmű „Meghasadt emlékezet – eleven tárgyak” címmel meta-kiállításra és Eleven Beszélgetésekre hívja az érdeklődőket.

 

A sorozat negyedik eseményre 2019. február 19-én, kedden 17:30 – 19:30 között kerül sor a Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.) földszinti kiállítótermében.

Tárgyait bemutatja:
Fahidi Éva
Balassa Anna
Deák Katalin

Ezúttal megtudhatjuk a volt rabtól, hogy mit kapott a láger felszabadítása után a Katonai Közigazgatástól; miért került a zsidó karikatúra a PTI falára; és fény derül a Máramarosszigetről származó maszk eredetére is.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/596699807459146/

 

Az Eleven Emlékmű több külföldi partnerszervezettel egy Európai Uniós kutatási projektet nyert el, melynek neve: „Heritage Contact Zone” („Teret adunk az emlékek megosztásának”). A kutatás a közös európai történelmi örökségek és identitások feltárása céljából olyan tárgyak és hozzájuk kapcsolódó történetek felkutatásával és bemutatásával foglalkozik, amelyek egyes társadalmi csoportok, kisebbségek traumáihoz, eltitkolt, tabusított szenvedéseihez, elnyomásához, el nem mondott történeteihez kapcsolódnak. A kutatás célja olyan gyakorlatok kidolgozása, amelyek elősegítik a társadalmi megbékélést, az átélt szenvedések közös megbeszélését és feldolgozását. Partnereink: Castrum Peregrini, Amsterdam; Goethe Institute, Lyon-Marseille; Asociata Timisoara Capitala Cultural Europeana, Temesvár; Etz Hayyim, Hania, Kréta; European University Institute, Firenze; Culture Action Europe, Brüsszel.

 

 

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel öt évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.