“Nagy-Magyarország végnapjai”. Forradalmak és békerendszerek az első világháború után

Kreatív történelmi-művelődéstörténeti vetélkedő középiskolás diákok számára

A versenyre a Politikatörténeti Intézet Hadszíntér és hátország projektjének keretében kerül sor, amelynek célja, hogy a közönséget, a társadalmat is bevonja programjaiba, lehetővé téve az első világháború helyi, sőt akár családi emlékezetének bekapcsolását a szélesebb közösségi emlékezetbe. Mivel a „tömegek háborújának” a katonák mellett a hátország is aktív részese volt, korábbi vetélkedőink mindkettőre nagy hangsúlyt helyeztek, kreatív feladatokkal (újságszerkesztés, blogírás, interjúkészítés) segítve a játékos tanulást.

Felhívás:

A vetélkedő részletes felhívása és a jelentkezés feltételei itt olvashatók.

A középiskolás korosztályból négyfős csapatok jelentkezését vártuk Magyarországról és a határon túli magyar iskolákból egyaránt. A csapatok tagjai egy iskolából kellett, hogy kikerüljenek ki, de nem volt szükséges, hogy egyazon osztályba járjanak. A verseny három írásbeli fordulóból és egy szóbeli döntőből áll.

Döntő:

A Budapesten megrendezendő döntőben az addigi fordulókon legtöbb pontot szerzett hét csapat méri össze tudását. Ennek részleteiről, a döntőbe jutott csapatok eredményeiről itt olvashat bővebben.

Eredmények:

Azon csapatok is nagyon szépen teljesítettek, amelyek végül nem jutottak be a döntőbe. Köszönjük a közreműködést mind a diákoknak, mind a felkészítő tanároknak. Nagyon kreatív feladatmegoldásokat kaptunk tőlük. Ezekből szemezgetve hamarosan Vágola Éva, a Legenda Egyesületet képviselő javítótanárunk (és a feladatsorok megalkotója) tesz közzé (itt honlapunkon) egy áttekintést.

Nagyításhoz kattintson a képre!