Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

100 éve született Hanák Péter történész

2021. október 22. 17:00 - 18:30

Esemény kategóriák:
Kategória:

Esemény navigáció

Ha egy történész „egyszer meg akarja fejteni, hogy mi történt velünk itt, a Kárpát-medencében, az 1940 és 1990 közötti fél évszázadban (s nem volt történelmünknek ehhez hasonló sűrű korszaka), akkor elsőként Hanákot kell megfejtenie” – Varga László, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója emlékezett így Hanák Péter történészre (1921–1997) a Magyar Nemzetben megjelent nekrológjában. Halálakor ugyanis nemcsak szakfolyóiratok közöltek megemlékezést, hanem az országos hetilapok és a napilapok is.

A CEU Történelem Tanszékének megszervezője országosan ismert értelmiségi volt, aki nemcsak a nemzetközi horizontjukkal tüntető szaktudományos munkáiban, de népszerű rádióbeszélgetés-sorozatban (A Dunánál, 1971-től tíz éven át) és televíziós történelmi ismeretterjesztő műsorokban (Boldog békeidők, 1973; A bomlás virágai, 1997) foglalkozott a dunai térség múltjával. Egyik hőséhez, Jászi Oszkárhoz hasonlóan – akiről 1985-ben könyvet is írt – egy „dunai patrióta” volt, aki Közép-Európa történetének kérdéseire akart választ adni, hogy megértse a saját sorsát.

Születésének centenáriumán egykori kollégái és tanítványai emlékeznek az ELTE és a CEU professzorára, valamint az MTA Történettudományi Intézetének egykori osztályvezetőjére, aki a dualizmus korának kutatójaként kulcsszerepet játszott az 1867-es kiegyezés pozitív újraértékelésében, a magyar történettudomány modernizációjában és nemzetközi horizontjának tágításában.
 

Az esemény nyilvános és regisztráció köteles!
Regisztráció EZEN A LINKEN október 20-ig.

Kedves Érdeklődők!
Tekintettel a járványhelyzetre, a CEU épületébe kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet belépni, illetve az épületen belül kötelező a maszkviselés (az előadóteremben nem)!
Továbbá arra kérünk mindenkit, akinek valamilyen felső légúti megbetegedéssel együtt járó tünete van, hogy tartózkodjon a személyes részvételtől.
Előre is köszönjük!

Az esemény online is követhető Zoom-on keresztül, a részletekkel kapcsolatban vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel a  címen.
 

A beszélgetés résztvevői:
GERŐ ANDRÁS, KONTLER LÁSZLÓ, MÁTAY MÓNIKA, PÓK ATTILA

Moderátor:
Csunderlik Péter

Időpont:
2021. október 22. péntek, 17:00-18:30

Helyszín:
1051 Budapest, Nádor utca 15.
CEU – Auditorium A

 

Az esemény a Facebook-on ITT található.
 

AJÁNLOTT OLVASMÁNY:

Csunderlik Péter: Nincs magyar, csak közép-európai történelem – 100 éve született Hanák Péter történész, a CEU egyik alapítója (Népszava, 2021.08.07.)

 

Részletek

Dátum:
2021. október 22.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategóriák:
,