Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A magyarországi Tanácsköztársaság emlékezete – HANGFELVÉTEL

2019. május 10. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

Idén március 21-én volt az 1919-es Tanácsköztársaság, az első magyarországi kommunista kísérlet létrejöttének centenáriuma. A századik évforduló apropóján számos rendezvény, program és sajtómegjelenésre került sor: tudományos konferenciákat, előadásokat, beszélgetéseket tartottak; tudományos folyóiratszámok foglalkoztak a témával; illetve különböző, internetes és nyomtatott közéleti sajtótermékben jelentek meg emlékező anyagok, interjúk és beszélgetések. Sőt, a márciusi évforduló után is időről időre előkerül a téma, nemrég például az 1919. május 1-i ünnepségekről jelentek meg újabb cikkek a sajtóban. Szinte már emlékezeti „dömpingről” beszélhetünk a száz évvel ezelőtt történtek kapcsán, hangsúlyozva, hogy ez nem egy helyről, központilag vezérelve történik, hanem különböző szereplők, a történettudományi műhelyektől a médiaszereplőkig tartották és tartják fontosnak, hogy megemlékezzenek a Tanácsköztársaságról.

Mi magyarázhatja ezt a jelenséget? Miért lehet ilyen nagy hatása egy röpke, pár hónapos történelmi időszaknak? Innen indult a Klubrádió Szabad a pálya című műsorának beszélgetése 2019. május 10-én, amelyben Ignácz Károly kérdezte a témával foglalkozó történészeket, Csunderlik Pétert és Paksa Rudolfot.

A beszélgetésben szó esett a Tanácsköztársaságra történő emlékezés kezdetéről, azaz a Horthy-kor ezzel kapcsolatos közbeszédének alakulásáról, és a jelenlegi évfordulós emlékezet jellemzőiről is. Tágabb értelemben pedig szintén terítékre került a közösségi emlékezés működése, a múlt elbeszélésének sajátosságai, az emlékezetpolitika és a tudomány kérdései.

 

 

Kapcsolódó kiadványunk:

Csunderlik Péter: A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig”
A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában

 

Részletek

Dátum:
2019. május 10.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória: