Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Antal Attila: Kivételes állapotban – Könyvbemutató

2019. szeptember 12. 18:00 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket Antal Attila Kivételes állapotban című könyvének bemutatójára:

 

2019. szeptember 12. (csütörtök) 18.00–19.30
Gólya – Új helyszínen! (1089 Budapest, Orczy út 46–48.)

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/3DMMpTQudUE6Fsh19
A regisztrációra technikai okokból van szükség, természetesen senkit nem kívánunk kizárni a részvételi lehetőségből.

 

A kötet kapcsán a szerző MINKÓ MIHÁLLYAL, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistájával és TAKÁCS ÁDÁMMAL, az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék egyetemi adjunktusával beszélget.

A beszélgetés főbb témái: Mit jelent a biopolitika? Miért szükséges korunk politikájának megértéséhez? Hogyan elemezhető a modern állam, a szélsőségesség biopolitikai keretrendszerrel? Hogyan kapcsolódik a menekültválság, a rasszizmus, a klímaválság a biopolitikához? Mit jelent a kivételes állapot a klímaválság korában? Megoldás lehet-e a kivételes állapot az ökológiai- és klímakatasztrófára?

 

Facebook esemény

 

 

ANTAL ATTILA: KIVÉTELES ÁLLAPOTBAN
A modern politikai rendszerek biopolitikája
(Napvilág Kiadó, 2019)

Joggal számíthattunk-e arra, hogy a Harmadik Birodalom, a holokauszt és a Gulág mindent és mindenkit megrengető szörnyűségei után elérkezünk oda, hogy napjainkra ismét a jogrendről leváló büntetés-végrehajtási intézmények jönnek létre? Sejthettük-e, hogy mára a munka világát meghatározó szabályok nem a munkások érdekeit védik, hanem a végletekig kizsákmányolnak? Készülhettünk-e arra, hogy a határainkra érkező menekülteket és bevándorlókat nem tekintjük embernek Gondolhattuk-e, hogy mindezzel párhuzamosan 2019-re egy másik típusú kivételes állapot, a klímaválsághelyzet bevezetéséért viszont egyenesen tüntetések szerveződnek szerte a világon?

Beléptünk a kivételes állapot korszakába. A jogállam felfüggesztése korántsem pusztán autoriter populista rendszerekben fordulhat elő, a biopolitika és azon belül a kivételes állapot politikája nem a demokrácia/totalitarizmus mentén alakul, hanem a hatalom sajátossága – elsősorban a modern hatalomé. A közeljövőben ezért korántsem hagyhatjuk magunk mögött a kivételes állapotról és legkülönfélébb megnyilvánulásairól szóló diskurzust, hiszen nincs hová visszatérni a kivételes állapotok felfüggesztésével: a „régi világ” – amelyet nevezhetünk liberális demokráciának, jóléti kapitalizmusnak, posztvilágháborús világrendnek – véget ért; a klíma- és ökológiai válság kellős közepén sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy újraértékeljük viszonyunkat a kivételes állapothoz.

 

Részletek

Dátum:
2019. szeptember 12.
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/520241582082753/

Helyszín

Orczy út 44-46, Budapest, 1089
Magyarország + Google Térkép