Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

PODCAST – Az Árpád-házi uralkodószentek kultusza és 20. századi politikai kihasználása

2022. szeptember 18.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Emlékezeti kérdésekkel foglalkozó legújabb adásunkban Klaniczay Gábor történésszel, a CEU professzorával Csunderlik Péter, a Politikatörténeti Intézet tudományos munkatársa beszélget az Árpád-házi uralkodószentek kultuszáról és 20. századi politikai kihasználásáról:

 

A beszélgetés témái:

🔹 Az ókeresztény mártírokat mikortól és miért kezdték el szentként tisztelni, miként jött létre a „szentség” fogalma, milyen értékeket kívántak a példaképül megjelölt szentek életútján keresztül közvetíteni, és mi volt a funkciója a szentkultuszoknak a keresztény egyház pozíciójának megszilárdításában?

🔹 Mikortól és miért jelentek meg az „uralkodószentek”? Az ő helyük mennyiben volt problémás, és mennyiben jelentett ez visszatérést az “isteniként” ünnepelt római császárok vallási kultuszához?

🔹 Az ideális uralkodó középkori képét ­- győztes hadvezér, leveri a belső és a külső ellenségeit, bőkezű, virágzik alatta az udvar ­- miképpen lehetett összhangba hozni a szentség ideájával, a szentektől elvárt attribútumokkal (szegény, áldozatos, éhezik, magát feláldozza a vallásos közösségért, nem törődik a földi hívságokkal)?

🔹 Az „uralkodószentek” kultuszát a Pápai Állam vagy a különböző dinasztiák szorgalmazták?

🔹 Mi volt a célja az 1083-as szentté avatásoknak, volt-e bármilyen „népi” szentkultusza Szent Istvánnak és Szent Imrének, vagy ez csak tisztán Szent László politikai projektje volt?

🔹 Az Árpád-házi uralkodószentek kultuszát miképp használták fel rendszerlegitimációs, antiliberális és antibolsevik célra a „keresztény-nemzeti” Horthy-rendszerben?

 

Az adás eredetileg a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában hangzott el az augusztus 20-i Szent István-nap alkalmából 2022. augusztus 26-án.

 

Részletek

Dátum:
2022. szeptember 18.
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.klubradio.hu/musorok/szabad-a-palya-40