Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az Eichmann-per és a holokauszt emlékezete / évforduló + podcast

2022. május 27.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Az izraeli titkosszolgálat 1960 tavaszán fogta el Argentínában Adolf Eichmann, a holokauszt megszervezését irányító egykori SS-tisztet, majd 1961 áprilisában Jeruzsálemben perbe fogták, halálra ítélték és 60 éve – 1962. május 31-én – kivégezték. A Múltunk hamarosan megjelenő következő száma e per utóéletével, a holokauszt emlékezetére gyakorolt hatásával foglalkozik. A történettudományban az 1990-es évekre alakult ki az a meggyőződés, hogy éppen az Eichmann-pernek köszönhetően 1961 éles határvonalnak számít Keleten és Nyugaton egyaránt.

A Klubrádió Szabad a pálya c. műsorának adásában, 2022. május 29-én viszont többek között arról beszélgettünk, hogy miért indokolt e fordulatot kevésbé élesnek látni, és korábbra, legalább az 1950-es évek derekára tenni. Ám a perre való előkészületek rámutatnak arra is, hogy érdemes árnyaltabban látni a szovjet blokk vagy a pártállam belső működését is. Végül pedig kitértünk a per globális és hazai médiakörnyezetére, a per által (is) ihletett irodalmi alkotásokra, mindenekelőtt a dokumentumdráma 1960-as évekbeli tündöklésére és arra, hogyan fedezte fel Stanley Milgram a híres-hírhedt börtönkísérlete során a mindannyiunkban lakozó Eichmannt.

Az adás vendége és a tudás megosztója Zombory Máté, az ELTE docense és a Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa volt, akivel a Múltunk felelős szerkesztője, Takács Róbert beszélgetett.

 

Hallgassa meg az adást ide kattintva!

 

Részletek

Dátum:
2022. május 27.
Esemény kategória: