Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Barry Levinson: Amikor a farok csóválja…

2018. május 2. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:

Az Anno Filmklub 2017-2018-as évada

Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” – énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.

Az Anno Filmklub 2017-2018-as évadáról bővebben: a teljes program
 


 
Részvételi szándékát kérjük, az  email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!
 


14. vetítés

A délszláv válság és a mediatizált politika

2018. május 2. (szerda) 17.30

BARRY LEVINSON: AMIKOR A FAROK CSÓVÁLJA…

(magyarul beszélő, amerikai filmszatíra, 97 perc, 1997)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: PUZSÉR RÓBERT újságíró, műsorvezető.

 


A film ajánlója:

A Monica-féle botrány évében nem csekély vihart kavart ez a fergeteges politikai vígjáték. Két héttel az elnökválasztás előtt Amerika elnöke félreérthetetlen szexbotrányba keveredik, amely végképp kompromittálja esélyeit. A médiában igen járatos és dörzsölt tanácsadója sugallatára kitalálnak egy háborút, amelyet könnyen meg lehet nyerni. Albánia úgyis messze van, a híradókba meg elég néhány véres kép… Hollywood viszont elég közel, úgyhogy felbérelnek egy csúcsproducert a kitalált háború hiteles megrendezésére. És mi még azt hittük, hogy tudunk a sorok között olvasni. A filmről bővebben itt olvashat.

 

“Mindenki szereti azt hinni, hogy márpedig őt nem lehet megvezetni, és képes olvasni a sorok között. Ez a film azonban megmutatja, hogy mennyire könnyen manipulálható a néző, és hogy gyakran a legjobbak sem képesek kiszűrni az igazságot a hamis tények közül.”

“Ez az a film, amit nem elég csak egyszer látni ahhoz, hogy megértsük minden apró mozzanatát, hanem újra és újra elő kell venni, hogy minduntalan emlékeztessen minket a rideg valóságra: tömegeket manipulálni nem is olyan nehéz dolog, csak sok odafigyelés kell hozzá.” 

(A teljes kritika itt található.)

 

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/1843148489050169/

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Részletek

Dátum:
2018. május 2.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: