Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy nap az életünkből: A drogfogyasztó emberek világa

2019. március 20. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:

Anno Filmklub 2018–2019

VÁLASZD AZ ÉLETET!
Eljött a radikalizmus kora?

 

Ahogy az immár közhellyé vált klasszikus mondja: “ahhoz, hogy minden a régiben maradjon, mindennek meg kell változnia”. Egy korszakhatárhoz érve és a bolygónk jövőjéről szóló jelentéseket, jóslatokat olvasva egyre jobban érezzük az aforizma súlyát. Immár nem csak az a kérdés, hogy igaza lesz-e Ady Endrének, aki a magyarországi korrupció mértékéről azt prófétálta, hogy a jövő térképén az elsikkasztott hazánk helyén egy fehér folt lesz, vagy az, hogy Európa megmaradhat-e olyannak, amilyennek megismertük, hanem az is, hogy húsz év múlva lesznek-e még a Kárpát-medencében évszakok. Filmklubunkban olyan jövőnket fenyegető politikai, gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákat veszünk sorra, amelyekkel minden magát kicsit is komolyan vevő baloldali formációnak foglalkoznia kell – nem csak sajtóközlemények szintjén. Maradtak-e még alternatíváink a radikális megoldásokon kívül?

 

 

Az Anno Filmklub 2018–2019-es évadáról bővebben: a teljes program

 


9. vetítés

Kábítószer-problémák

 

 

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/825070541186086

 

2019. március 20. (szerda) 17.30

 

 

EGY NAP AZ ÉLETÜNKBŐL: A DROGFOGYASZTÓ EMBEREK VILÁGA

A Jogriporter Alapítvány dokumentumfilmje

(magyar felirattal, 85 perc, 2016)

 

A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben: mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint.

Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük. Saját személyiségük, élettörténetük és társas kapcsolataik vannak. Viszont a környezet, amiben élnek, az előítéletek velük szemben, a törvények amelyeknek tárgyai és a szociális és egészségügyi segítség amelyhez vagy hozzáférnek, vagy nem, nagyban meghatározzák a sorsukat.

Ez a film arra vállalkozik, hogy megkérdőjelezze a kábítószerekkel és használóikkal kapcsolatos általános sztereotípiákat. Hangot kíván adni azoknak, akik a világ egyik legkirekesztettebb csoportjához tartoznak, hogy elmondhassák történeteiket szeretetről, gyűlöletről, szenvedésről és boldogságról.

A vetítést beszélgetés követi. Vendégeink:

SÁROSI PÉTER jogvédő, történész, a Jogriporter Alapítvány igazgatója

TAKÁCS ISTVÁN GÁBOR rendező, Jogriporter Alapítvány

 

 

“A Krím-félszigettől Budapestig, New Yorktól Mexikóvároson át Indonéziáig és Nigériáig ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába. Az üzenete az együttérzés, és az, hogy a hatékony válasz a nemzetközi kábítószer-krízisre egy karnyújtásnyira van tőlünk.” (Dr. Gabor Maté, Az Éhes szellemek birodalmában: Közeli találkozások a szenvedélybetegséggel című könyv szerzője)

“Az előítéletek és megbélyegzés, amivel a drogokat fogyasztó embereknek nap mint nap szembe kell nézniük, csak akkor fog csökkenni, ha együtt vesszük fel a küzdelmet a téves nézetekkel és a negatív társadalmi felfogással. Ezt a célt segíti elő ez a hatásos film.” (Michel Kazatchkine, UN Secretary-General’s Special Envoy on HIV/AIDS in Eastern Europe and Central Asia ENSZ Kelet-Európai és Közép-Ázsiai HIV/AIDS-programjának különmegbízottja)

 

Bővebben a filmről és alkotóiról:
https://www.adayinthelifemovie.com/hu/

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Részletek

Dátum:
2019. március 20.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: