Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hollywood a vasfüggönyön túl – Klubrádió

2022. október 21.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Immár online is visszahallgatható a Klubrádió Szabad a pálya c. műsorának október 21-i adása, amely Takács Róbert Hollywood a vasfüggönyön túl című kötete kapcsán azt vizsgálta meg, hogy miként alakult a hollywoodi filmek recepciója a Rákosi-, majd a Kádár-korszak idején. Szó esett ennek kultúrpolitikai és politikatörténeti kontextusáról, és arról a minimum dialektikus, de inkább ambivalens viszonyról, amelynek keretében a kapitalista filmgyártás fellegvárának csúcstermékei megjelentek Magyarországon, egy államszocialista berendezkedésben.

A Horthy-korszakban a hollywoodi filmeknek alapvetően pozitív fogadtatása volt, és az akkori magyar filmgyártás átvette az amerikai sikerrecepteket (gondoljunk pl. a Meseautóra, a kor legnépszerűbb vígjátékára). Miképpen lett 1945 után, a Rákosi-rendszerben ebből a Hollywood-ból az „ostorozott, reakciós” Hollywood, hogy aztán később a propaganda ellenére mégis tömegek ostromolják a mozikat, amikor 1956 után bemutatták az első amerikai filmeket a Magyar Népköztársaságban? Miként forgalmazták a hollywoodi filmeket és milyen koprodukciók és együttműködések születtek a jenki Pál utcai fiúktól a Hungária körúton ollózó Peléig és a Növényi Norbert műlábát leszakító Arnold Schwarzeneggerig? Kik voltak azok a társadalomkritikus rendezők, akiket a „Másik Amerika” hangjaként ünnepeltek, és miként viszonyultak Steven Spielberg vagy George Lucas munkásságához a kádárista ideológusok? Milyen marxista értelmezéseit alakították ki a „Csillagok háborújának” és az „E. T.”-nek, miképp hamisították a filmképregényeket, és miként küldték művészgarbós esztéták a filmtörténet szemétdombjára a „Terminátort”?

 

Takács Róberttel, a kötet szerzőjével és a Múltunk folyóirat felelős szerkesztőjével Csunderlik Péter, a Politikatörténeti Intézet tudományos munkatársa, az ELTE BTK oktatója beszélgetett.

Hallgassa vissza a felvételt a rádió honlapján!

 

KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKESSÉGEK:

A kötet facebook-oldalán olyan történetek találhatóak, amelyek magából a könyvből kimaradtak.

 

Részletek

Dátum:
2022. október 21.
Esemény kategória: