Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kulturális Örökség Napja és 1956-os kiállítás

2016. szeptember 17. 10:00 - 16:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2016. szeptember 17-én (szombaton) idén is megnyitjuk épületünket a nagyközönség előtt.

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 17-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, a könyvtár és levéltár gyűjteményeit, valamint a kötészetet tekinthetik meg az épület látogatói.

Vezetések indulnak: 11 és 14 órakor.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

    

   

A séták útvonala:

–    gyülekező az épület aulájában;
–    a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált;
–    a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése;
–    végül a földszinti Restauráló műhely interaktív bemutatója, ahol a látogatók bepillanthatnak a könyvkötészeti és állagmegóvó munkálatok egyes fázisaiba.

 

Épületünk akadálymentes, de csak vezetéssel, a fenti időpontokban látogatható.
Vasárnap zárva tartunk.

 


 

KAPCSOLÓDÓ PROGRAM – KIÁLLÍTÁS

 

Ezen a napon (10-16 óra között) már látogatható lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett új kiállításunk a Napvilág Galériában:

„Góliátok törpére”

Röplapok 1956-ból

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röplapgyűjteményéből válogatott dokumentumok nemcsak a forradalom napjaiba, hanem a november 4-ét követő hónapok eseményeibe is betekintést nyújtanak. A rendkívüli körülmények között keletkezett, politikai követeléseket megfogalmazó röplapok között vannak olyanok is, amelyek a politikai humor eszközeivel közelítették meg az eseményeket és a szereplőket.

TÁRLATVEZETÉS

12:30-kor és 15:30-kor induló tárlatvezetéseinket Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár vezetője tartja.

 

MEGNYITÓ

A kiállítást Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár vezetője nyitja meg 2016. szeptember 15-én (csütörtökön) 18 órakor. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Részletek

Dátum:
2016. szeptember 17.
Időpont:
10:00 - 16:00
Esemény kategória: