Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Louis Althusser és a marxizmus felforgatása – HANGFELVÉTEL

2019. március 1. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

A közelmúltban jelent meg magyarul a Napvilág kiadó gondozásában Louis Althusser francia filozófus és fiatal munkatársai Olvasni A tőkét című, eredetileg 1965-ös könyve, ami jó eséllyel helyezhető el a 20. század legerőteljesebb hatású francia filozófiai munkái között.

A kötetről bővebben itt olvashat.

 

Takács Ádám, a kötet szerkesztője ennek apropóján Kiss Viktor politológussal beszélgetett 2019. március 1-jén a Klubrádió Szabad a pálya c. műsorában.

A beszélgetés azt a kérdést igyekszik körbejárni, hogy milyen jelentősége volt egykor, és milyen tanulságai vannak ma egy olyan munkának, amely Marx radikális újraértelmezésével kívánt megfelelni kora filozófiai és politikai kihívásainak. Althusser példáján keresztül az 1945 utáni baloldali gondolati hagyomány számos dilemmáját és lehetőségét egyaránt górcső alá vehetjük.

A beszélgetés során megvitatják, hogyan tudott egy filozófus és egy könyv ekkora hatásra szert tenni a hatvanas években. Miért volt ez akkoriban hatalmas provokáció és milyen szellemet engedett ki Althusser a palackból. A “vissza Marxhoz” jelszava helyett a “Marx olvasatok megsokszorozása” volt a cél. Ráadásul nem a fiatal Marxhoz való visszatérés és a humanizmus mentén, hanem éppen ellenkezőleg: ahogyan Takács Ádám fogalmaz, A tőke Althusser szerint éppenséggel az antropológiával való leszámolás és az objektív rendszerelemzés irányába mozdul el.

 

Hallgassa meg Ön is!

 

 

 

Részletek

Dátum:
2019. március 1.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória: