Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Meghasadt emlékezet – eleven tárgyak – december 6-ig!

2019. december 6. 11:00 - 14:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

Az Eleven Emlékmű csoport kiállítása 2019. december 6-ig látogatható a Politikatörténeti Intézetben

 

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 14.00-17.00-ig

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.), I. emelet 120.

 

Az Eleven Emlékmű csoport 2018-ban csatlakozott egy olyan nemzetközi projekthez, amelynek civil résztvevői a múltból ránk maradt legkülönfélébb tárgyak, szokások, emlékek megőrzésére, feldolgozására és megismertetésére törekszenek. Az Európai Unió által finanszírozott “Heritage Contact Zone / Emlékeink közös tere” célja a kulturális örökség civil védelmének, s ezen belül a közösségi és magánemlékezet kultúrájának fejlesztése.

Kiállításunkon olyan tárgyakat mutatunk be, amelyek az elmúlt száz év magyar történelmének személyre szóló, traumatikus emlékeit őrzik. Mindegyikhez élő, emlékező tanúk, családtagok, leszármazottak vagy közeli ismerősök kötődnek.
A történetek, videók és más dokumentumok – a tárgyak mellett elhelyezett QR-kódok és a helyszínen elérhető tabletek, ill. okostelefonok segítségével – kényelmes fotelekben üldögélve tanulmányozhatók.

 

ZÁRÓ BESZÉLGETÉS: 2019. december 5. (csütörtök) 17.30

A kiállítás rövid kurátori értékelését követően elsőként, és szintén tárgyhoz kapcsolódva Berger Éva beszél a holokauszttal kapcsolatos személyes történeteiről, 3 ember koncentrációs táborból való szabadulásáról, egy ígéretes fiatal költőről, aki nem élte túl azt, hogy végre ehet. A költő: Walder Lajos, a másik 2 férfi: Hegedűs Géza és Éva férje.
Ezt követően Vágvölgyi B. András mesél 1989-ről és a legelső Magyar Narancsról, szintén egy egyedi tárgyhoz kötődve…

 

Részletek

Dátum:
2019. december 6.
Időpont:
11:00 - 14:00
Esemény kategória: