Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Séta a volt Kúria épületében és népszabis karikatúra-kiállításunkban

2018. szeptember 15. 10:00 - 16:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

2018. szeptember 15-én (szombaton) 10-16 óra között ismét megnyitjuk épületünket a nagyközönség előtt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében.

 

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 15-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, valamit a földszinten található A Népszabadság és a szilveszteri Népszabi karikatúrái című kiállításunkat tekinthetik meg látogatóink.

 

Vezetések indulnak: 11 és 14 órakor.

Előzetes bejelentkezés szükséges az email címen.
Épületünk akadálymentes, de csak vezetéssel, a fenti időpontokban látogatható. Vasárnap zárva tartunk.

 

     

   

 

A séták útvonala:
– gyülekező az épület aulájában;
– a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált;
– a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése;
a kötészet megtekintéseELMARAD!

 


Kapcsolódó program 12:30-kor és 15:30-kor:

 

Sétáinkat mindkét alkalommal földszinti kiállítótermünkben zárjuk, ahol 12.30-tól és 15.30-tól tárlatvezetést tartunk  – ezen a napon utoljára látogatható – kiállításunkban:

 

A Népszabadság és a szilveszteri Népszabi karikatúrái

A politikai karikatúra mint cseppben a tenger sokat elárul egy adott kor társadalmáról, politikai életéről. Különösen egy olyan kor esetében, amikor a karikatúra egy felülről irányított, kontrollált médiarendszer egyik népszerű tartozéka volt. Alapvetően csipkelődő, „ellenzéki” műfaj létére szolgálta – egyre ellentmondásosabban, egyre több kétértelműséggel és egyre politikamentesebben a propagandacélokat. A 800 ezer példányszámban megjelenő vezető pártlap karikatúrái még inkább „ki voltak téve” a politikai megrendelésnek – és a politika is közelebb állt hozzájuk. Ha nem is gyakran, de visszatérően szerepeltek a lap hasábjain politikusok, sőt – mintegy tucatnyi alkalommal – maga Kádár János is. A Klubrádióban folytatott beszélgetés a fentieken túl az államszocialista nyilvánosság sajátos szűkebb és tágabb köreivel, belső, bizalmas szegmenseire is kitér, megismertetve a hallgatókat a szilveszteri Népszabi és a Fácán Matyi világával is.

 

Általános információk: A kiállítás szeptember 15-ig látogatható hétköznaponként 8-16 óra között. Hétvégenként zárva tartunk. A belépés ingyenes.

 

 

További információ:

 

Politikatörténeti Intézet
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020

www.polhist.hu

 

Részletek

Dátum:
2018. szeptember 15.
Időpont:
10:00 - 16:00
Esemény kategória:
Honlap:
www.oroksegnapok.hu