Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Stanley Kubrick: Dr. Strangelove

2018. február 7. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:

 
Az Anno Filmklub 2017-2018-as évada

Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” – énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.

Az Anno Filmklub 2017-2018-as évadáról bővebben: a teljes program
 


Részvételi szándékát kérjük, az email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!


8. vetítés

Hidegháború

2018. február 7. (szerda) 17.30

STANLEY KUBRICK:

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni

(hangalámondásos, amerikai sci-fi, 91 perc, 1964)

 
A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: ROMSICS GERGELY történész

 

A film ajánlója:

Egy amerikai légitámaszpont vezetője betegesen rögeszmés: azt hiszi, a kommunisták Amerika elpusztítására készülnek, ezért útnak indítja bombázóit a Szovjetunió ellen. Az amerikai elnök – tudomást szerezve az őrült tábornok szörnyű tettéről – azonnal felveszi a kapcsolatot az oroszokkal, akik elárulják, hogy szinte semmit sem tehetnek: ha országukat bármilyen támadás éri, egy leállíthatatlan automatika azonnal atomcsapást intéz az Egyesült Államokra.

A film akkor készült, amikor a világnak először kellett komolyan szembenézni egy atomháború lehetőségével – a kubai rakétaválság, a Kennedy-gyilkosság és a vietnámi háború kezdetének kora ez. Kubrick kíméletlen szatírája nem csak szellemisége és háborúellenes üzenete miatt örökérvényű, hanem technikai újításai, képi világa révén is. Talán a legjellemzőbb példa a film hatására, hogy amikor Ronald Reagan első elnöki napját töltötte a Fehér Házban, megkérdezte kísérőitől, miért nem mutatják meg neki a stratégiai tanácskozótermet, ahonnan a nemzetközi hadviselés irányítható. A személyzet zavarba jött, ugyanis ez a terem csak Kubrick filmjében létezett, a valóságban nem – de a rendező annyira tökéletesen és hatásosan ábrázolta a filmben, hogy Reagan valóságosnak gondolta, mint ahogy bizonyára sokan mások is.

A filmről bővebben itt olvashat.
 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 
Az esemény a facebookon:
https://www.facebook.com/events/1868322269867831/
 

Részletek

Dátum:
2018. február 7.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: