Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

4/2 – Trianon és a menekültek

2020. november 4. 17:30 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

A Publicus Intézet friss felmérése alapján a magyarok 83%-a szerint Trianon a magyar történelem legnagyobb tragédiája, 54%-uk szerint soha nem szabad belenyugodni a döntésbe. Ugyanakkor a ma élők közvetlen tapasztalatát a történeti eseményekkel legfeljebb az jelenti, hogy 36%-uknak van rokona a szomszédos országokban és 46%-uknak van határon túlról származó ismerőse, valamint közel 60%-uk szerint Trianon közéleti témává tétele politikai érdekeket szolgál.

Mi az oka akkor, hogy Trianon ilyen érzelmeket kelt?

 

Programsorozatunkkal Trianon utóéletét és a trianoni trauma, valamint az ehhez kapcsolódó propaganda megjelenését kívánjuk bemutatni. Azért választottuk a mindennapokat, az irodalmat, a minket körülvevő tárgyak világát és az 1920-as években Trianon arcát jelentő menekülteket, mert alapvetően ezen keresztül formálódik, mit is gondolunk és érzünk Trianonról. A sorozat záró beszélgetésén a 100. évforduló tanulságairól beszélgetünk.

 

 

Sorozatunk második rendezvényére 2020. november 4-én került sor a K11 Művészeti és Kulturális Központban (1075 Budapest, Király u. 11.).

 

 

TRIANON ÉS A MENEKÜLTEK

 

Résztvevők:

CSÓTI CSABA főlevéltáros, történész
SZŰTS ISTVÁN GERGELY történész

Moderátor: EGRY GÁBOR történész

 

Az eseményről videófelvétel készül.

 


 

ELŐZŐ RENDEZVÉNYÜNK:

 

IRODALMI MŰVEK

 

Résztvevők:

EGRY GÁBOR történész
ROMSICS GERGELY történész

Moderátor: CSUNDERLIK PÉTER történész

 

Részletek

Dátum:
2020. november 4.
Időpont:
17:30 - 19:30
Esemény kategória: