Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VIDEÓ – Úri utcai beszélgetések / 8. – Pető Andrea

2022. szeptember 8.

Esemény kategória:
Kategória:

 

Nyolcadik részével folytatódott 2022. szeptember 8-án Úri utcai szalonbeszélgetés-sorozatunk, amelyben magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt és Hajdu Tibort láttuk vendégül.

Ezúttal PETŐ ANDREA, a társadalmi nemek történetének legismertebb hazai kutatója látogatott el hozzánk, aki hét monográfiával, 31 szerkesztett kötettel, 200-at meghaladó számú tudományos publikációval az egyik legaktívabb magyar történész. A nemzetközileg is magasan jegyzett kutató elsőként dolgozta fel a 20. századi magyar nőmozgalmak történetét, megírta Rajk Júlia életrajzát, s nemcsak a Vörös Hadsereg katonái által a nők ellen elkövetett háborús nemi erőszak, hanem a női erőszaktevők történetét is bemutatta műveiben. A társadalmi nemek története mellett a társadalomtörténet, holokauszttörténet és emlékezettörténet kérdéseiben is jártas.

 

Tekintse meg az eseményről készült felvételt!

 

PETŐ ANDREA pályáját 1987-ben a Párttörténeti Intézetben kezdte, 1991 óta a CEU munkatársa, 2015 óta a Társadalmi Nemek Tanszékének tanára, immár Bécsben, egyúttal a CEU Demokrácia Intézetének kutatója. Nemcsak történészként, hanem oktatás- és tudományszervezőként, tudománynépszerűsítőként is tevékeny szerepet vállal, írásai, megszólalásai révén a közéletben is aktívan fellép.

Pető Andreával saját pályájának alakulásan túl, a nőtörténet, az erőszaktörténet kérdései mellett olyan közéleti viták és támadások kereszttüzében álló problémákról is beszélgetünk mint a társadalmi nemek oktatásának helyzete, az emlékezet és emlékezetpolitika, az illiberalizmus természete és a nők végzettségének, előrejutásának friss aktualitást nyert kérdése.

A beszélgetést vezeti: Takács Róbert történész (PTI)

 

Részletek

Dátum:
2022. szeptember 8.
Esemény kategória: