Újévi köszöntő és videó 2022

 

Kedves Barátunk, Kollégánk, Látogatónk!

 

Lezárult az a 2021-es év, amelyet még az Alkotmány utcai épületünkben kezdtünk, de már a méltatlan körülmények között zajló távozással, 10 évnyi pereskedés után. Több mint 100 tonna iratot és könyvet mozgattunk meg a költözés során, rengeteg segítséget kaptunk, és ez adott akkora lendületet a mögöttünk álló esztendőhöz, amit e járvány sújtotta világban nem gondoltunk volna.

Nem csak új helyünket kellett belaknunk, de a korlátozások miatt hagyományos rendezvényeinket is nélkülöznünk kellett egy ideig. Innen szép nyerni, szokták mondani, és noha nem törünk senki helyére, mégis az életben maradásért küzdünk már hosszú évek óta. Tartalékaink továbbra is végesek, ezért folyamatosan keressük az együttműködés és támogatás újabb formáit, amiben lehetőségeihez mérten minden eddigi partnerünkre számítunk (a kölcsönösség alapján természetesen).

A 2022-es évnek úgy vágunk neki, hogy büszkén mondhatjuk:

  • ősszel Intézetünk három nemzetközi, EU-s projekt budapesti rendezvényének is házigazdája lehetett
  • könyvtárunk és levéltárunk túlélte a kilakoltatást, és ismét várja kutatóit a Villányi úton
  • egyre több hallgatója van 2021 márciusában indult podcastunknak
  • immár önálló társoldalunk van a Mércén, ahol fontos évfordulókkal, vitatott történeti kérdésekkel, társadalmi problémákkal is foglalkozunk
  • közös szervezésben szinte az összes, eredetileg tervezett rendezvényünket sikerült megvalósítanunk (legyen az hibrid vagy klasszikus formátum)
  • a Napvilág Kiadó töretlenül teljesíti küldetését, hogy fontos társadalomtudományi könyveket jelentessen meg (amelyek egy részével a Partizán nemrég indult, Mi a teendő? című podcastja is foglalkozik majd)
  • a Múltunk folyóirat még mindig létezik, ebben az évben az egyik lapszámot a Wacław Felczak Alapítvány támogatta
  • változatos rendezvénytervvel készülünk (benne egy választástörténeti sorozattal)

Köszönjük az eddigiekben és az elmúlt esztendőben nyújtott segítséget és együttműködést (legyen az anyagi támogatás, rendezvényhelyszín vagy raktár biztosítása, hozzájárulás egy könyv kiadásához, avagy tevékenységünk követése és hírleveleink olvasása). Mi továbbra is itt vagyunk, és mint szabad és szolidáris közösség, 2022-ben is együtt küzdjük le a nehézségeket.

Hamarosan jelentkezünk majd további terveinkkel, amelyek mást kínálnak, mint a hatalom kultúr- és emlékezetpolitikája. Addig is, az alábbi videóban foglaltuk össze a mögöttünk álló hónapokat.

Ezekkel a képekkel kívánunk boldog új évet!

.

Üdvözlettel:

Egry Gábor főigazgató,

valamint a Politikatörténeti Intézet,
a Napvilág Kiadó és a Múltunk folyóirat munkatársai