Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések / 21. – Csorba László (videó)

2024. június 20.

Esemény kategóriák:
Kategória:

2024. június 20-án folytattuk sorozatunkat, amelyben történészekkel beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Vendégünk CSORBA LÁSZLÓ volt, aki történelem szakos középiskolai tanár, könyvtáros és levéltáros képesítéssel szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1979-ben. 1981-ben summa cum laude minősítéssel egyetemi doktori címet kapott, majd 1989-ben megvédte kandidátusi disszertációját. 2014-ben elnyerte az MTA doktora címet, 2015-ben pedig habilitált az ELTE Bölcsészkarán. Fő kutatási területe az újkori magyar művelődés- és egyházpolitika története, a magyar–olasz kapcsolatok története.

Az MTA Filozófiai Intézetében kezdett dolgozni előbb segédmunkatársi, majd munkatársi végül főmunkatársi beosztásban. 1991 januárjától az ELTE BTK Történeti Intézetének Művelődéstörténeti Tanszékén docensként folytatta pályáját. Az 1992/1993-as tanévet az Indiana University Hungarian Studies programjának vendégtanáraként az Egyesült Államokban töltötte. 1998 szeptemberétől a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatójaként, majd 2003 őszétől igazgatójaként dolgozott egészen 2007 augusztusáig. Ezután az MTA Történettudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként dolgozott 2010-ig. 2010-2016 között a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt.

2016 júliusától az ELTE BTK Történeti Intézetének egyetemi tanára, 2018-tól emellett a Történettudományi Doktori Iskola Művelődéstörténeti Programjának vezetője. 2018 óta az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának tagja, ezen belül 2021-ig a Kulturális Szakbizottság elnöke volt. 2024-től a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.

 

A beszélgetést Prosinger Lívia (PTI) vezette.

 

Tekintse meg az eseményről készült felvételt!A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát, Peter Pastort, Baráth Magdolnát, Deák Ágnest, Kontler Lászlót, Simon Attilát és Kalmár Melindát láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 


Borítókép forrása: ridikulmagazin.hu

Részletek

Dátum:
2024. június 20.
Esemény kategóriák:
,