Anno Filmklub – tájékoztató

 

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy immár több mint 15 éve működő Anno Filmklubunk vetítései a pandémia miatt jelenleg szünetelnek. Amint biztonságos körülmények között el tudunk indítani egy újabb évadot, természetesen tájékoztatjuk Önöket.

Bízunk benne, hogy ez mihamarabb bekövetkezik, de addig sem hagyjuk Önöket érdekes témák nélkül: 2021 őszén elindítottunk egy olyan filmes podcast sorozatot, amely a második világháború filmes feldolgozásait elemzi 11 adáson keresztül:

 

FILMES PODCAST – „A benzin kell nekik, de nem kapják meg!”

Megszoktuk, hogy akciófilmek esetében a második részek mindig véresebbek, és ez sajnos így volt a világháborúk esetében is. Az első világháborút lezáró „békék” csak húsz évre szóló fegyverszünetet jelentettek. Az 1939-ben kitört második világháború pedig a világtörténelem legvéresebb fegyveres konfliktusa lett, amely a népirtásaival, a koncentrációs táboraival és az atombombával széles körben lerombolta a haladásba vagy a történelem értelmébe vetett bizalmat. (…)

A történészekből (a rádiós Gastgeber, Csunderlik Péter –PTI, ELTE; továbbá Bezsenyi Tamás – ELTE; Fóris Ákos – ELTE, Clio Intézet; Paár Ádám – Méltányosság Politikaelemző Központ) és a Régen minden jobb volt című rádióműsorból jól ismert filmes szakemberekből (Balázsy István, Forgács W. András, Laska Pál) rekrutált kommandó az elkövetkező egy évben – ha nem is ötven óra alatt – számot vet azzal is, hogy a vesztes országok milyen különböző módokon próbálták meg feldolgozni múltjukat. Az őrületbe vakarózó borzas tengeralattjáró-legénység bemutatásán át a gyújtóbombáktól hajléktalanná vált gombszemű kisgyerekek rajzfilmes megjelenítéséig.

A teljes ismertető elolvasásához és az egyes adások meghallgatásához kattintsanak ide!

 

Amíg nem kerül sor újabb személyes jelenléttel szervezett vetítéseinkre, kérjük, hallgassák adásainkat, látogassák egyéb programjainkat és kísérjék figyelemmel helyzetünk alakulását. Mindenekelőtt pedig lehetőségeikhez mérten támogassák az intézetet. Ahhoz, hogy hosszabb távon is folytatni tudjuk a munkánkat a megszokott színes programkínálattal, most az Önök segítségére is szükségünk van. Mi nem adjuk fel!

 

Az ANNO Filmklub korábbi évadjairól, vetítéseiről itt olvashatnak…