Újabb fideszes támadás ellenünk

A Politikatörténeti Intézet és Alapítvány eltávolítása az Úri utcából és a Borsos Miklós-emlékhely sorsa

 
2022. december közepén az I. kerületi önkormányzat közgyűlése, majd tulajdonosi bizottsága úgy döntött, hogy a Politikatörténeti Alapítvány nem működtetheti tovább az Úri utcai Borsos Miklós-emlékszobát, és azt el kell hagynia 2023. január 15-ig. Mindezt a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyásával, igazságtalanul tette.

Hogyan jutottunk el idáig?

Az emlékszobát és lakást az Alkotmány utcából történt elüldözésünk után, 2021-től használhattuk. Az I. kerületi polgármestere, V. Naszályi Márta tette ezt kedvezményes bérleti díjjal lehetővé, azzal a feltétellel, hogy a benne található Borsos-emlékgyűjteményt gondozzuk és elérhetővé tesszük a nagyközönség számára. Ezt nem csak teljesítettük, hanem tudományos és kulturális rendezvényeket is tartottunk az enélkül „halott” lakásban. Amíg a Covid miatt nem lehetett nyilvános programokat tartani, a 2021 márciusában indított podcast-sorozatunk egyes adásainak elkészítéséhez is használtuk a helyet. A korlátozások elmúltával beszélgetés-sorozatot indítottunk neves történészek meghívásával, és tudományos műhelybeszélgetéseket tartottunk.

A Borsos-gyűjteményt is igyekeztünk színesíteni és népszerűsíteni, utóbbi érdekében például részt vettünk a 2022. májusi Budapest100 Nyitott házak hétvégéjének programsorozatában. Mindezt úgy, hogy az emlékhely működtetésére, az ingyenes programok szervezésére semmilyen támogatást, közpénzt nem kaptunk.

2022 őszén sikerült magát az emlékhelyet is megújítani, és az ELTE BTK Művészettörténeti Intézet mesterszakos hallgatói által egy új Borsos-kiállítást létrehozni. 2022. december 6-án – a művész emlékéhez hűen Miklós napon – rendeztük meg az új kiállítás sikeres megnyitóját. A kiállítás elnyerte a megjelent közönség tetszését, és pozitív visszajelzéseket kaptunk olyanoktól is, akik addig – nem ismerve minket – kritikusak voltak az ott létünkkel kapcsolatban. (Az új kiállításáról és a 2021–2022-es programjainkról részletesebb beszámolót itt olvashat.)

Pár nappal később, az önkormányzat közgyűlésének december 15-i ülésén azonban mégis az eltávolításunkról döntöttek egy fideszes képviselői előterjesztésre, mert úgymond mi mint „a kommunista ideológiát kiszolgáló MSZMP Párttörténeti Intézet jogutód intézménye” méltatlanok lennénk Borsos Miklós emlékéhez. És ezt nemcsak az új helyi többség, a fideszes képviselők és a volt jobbikosok szavazták meg, hanem az egyik momentumos, illetve a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselő is. A közgyűlési „vitában” a tevékenységünkről, az emlékhelyen végzett munkánkról és az új kiállításról nem esett szó, V. Naszályi Márta polgármester hiába sorolta fel ezeket a tényeket védelmünkben, érdemi reakciót, választ nem kapott. Az eltávolításunkat megszavazó képviselők úgy szavaztak ellenünk, hogy meg sem nézték az új kiállítást és nem jártak egyik rendezvényünkön sem!

Az emlékhely és a kiállítás további sorsával kapcsolatban sem mondtak semmit, nem ismert, ki, hogyan és mikortól fogja újra működtetni. Ami biztos: a decemberi közgyűlési döntéssel lényegében bezáratták, a közönség számára elérhetetlenné tették a frissen megnyitott Borsos-kiállítást! Ha valami, akkor ez a méltatlan Borsos Miklós emlékéhez.

Az Úri utcai helyiség elvesztése a létünket nem veszélyezteti, de veszteség számunkra és a Várnegyed kulturális élete számára, egyúttal megnehezíti a sokrétű tevékenységünk folytatását. Az Úri utcából történő kilakoltatásunk után megmaradtak a Villányi úton bérelt helyiségeink, ahol tovább végezzük a munkánkat. Reményeink szerint az idei és a hosszabb távú terveinkhez találunk régi és új támogatókat és partnereket, akik segítségével pótolni tudjuk az Úri utcai helyünk hiányát.

 
2023. január 12.

 


Borsos Miklós szobrász, éremművész, grafikus élete utolsó éveit a Budai Várban, az Úri utca 6. szám alatt lévő lakásban töltötte. 84. évében, 1990. január 27-én Budapesten hunyt el. A művész halálát követően felesége, Kéry Ilona kérésére emlékszobát alakítottak ki a művész szobájának berendezési tárgyaival és alkotásaival. Az örökösök később ezeket a tárgyakat a Budavári Önkormányzatnak adományozták.

A Borsos Miklós hagyatéktárgyaiból berendezett emlékszoba, az abból 2022 végén kialakított új kiállítás azonban – a kerületi képviselők döntése következtében – jelenleg sajnos nem látogatható.

Az emlékhely sorsáról a továbbiakban az I. kerületi önkormányzat tud felvilágosítást adni az érdeklődőknek:

emailen: