Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

30 év reményei és csalódásai – rendszerváltás és uniós csatlakozás alulnézetből

2022. június 7. 17:30 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

Mit éreztünk, amikor leomlott a berlini fal? Öröm volt bennünk, vagy félelem és bizonytalanság? Mit vártunk az Európai Unióba való belépéstől és mennyiben teljesültek ezek az elvárások?

 

5 ország 26 állampolgára válaszol egy
45 perces dokumentumfilmben a fenti kérdésekre.

 

Politikai értékeik és társadalmi helyzetük eltérő. Szakmájukat tekintve van köztük többek között darukezelő, agrármérnök, könyvkötő, politikus, néprajzkutató, óvodapedagógus, könyvtáros, katona és tanár is. Az viszont közös bennük, hogy mindannyian átélték a rendszerváltást, és több mint 30 év távlatából személyes élményeiken át tekintenek vissza akkori elvárásaikra és azok teljesülésére. Meglepő, hogy – nemzetiségüktől és életkörülményeiktől függetlenül – mennyi közös gondolat fogalmazódik meg válaszaikban.

Tartson velünk Ön is 2022. június 7-én, kedden 17:30-tól egy közös filmnézésre, majd az azt követő beszélgetésre, amelyen meghívott vendégeinkkel beszélgetünk a fenti kérdések mellett az Európai Unió jövőjéről, Németország szerepéről, a Brexit hatásáról, illetve arról is, hogy miként látják Kelet-Európa rendszerváltásának, európai csatlakozásának a mérlegét. A filmet magyar felirattal vetítjük.

 

Résztvevők:

HEGEDŰS ISTVÁN, a Magyarországi Európa Társaság elnöke
PAULIK-TÖRŐCSIK BARNABÁS, a Lauder Javne Iskola és a Milestone Intézet korábbi diákja, az EU – United We Stand projekt résztvevője és több interjú készítője

 

A beszélgetést vezeti: TAKÁCS RÓBERT, a Politikatörténeti Intézet munkatársa

 

Helyszín: Borsos Miklós emlékszoba
(1014 Budapest, Úri utca 6., I. emelet 12. – kapucsengő:12)

 

Facebook esemény és részletes koncepció

 

Részletek

Dátum:
2022. június 7.
Időpont:
17:30 - 19:30
Esemény kategória: