Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Révész Bálint: Nagyi projekt (2017)

2022. június 15. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

Szeretettel meghívjuk Önt rendhagyó filmklubunkra, amelyen

2022. június 15-én, szerdán 17:30-tól

Révész Bálint: Nagyi projekt

című, 2017-ben készült dokumentumfilmjét vetítjük

a Bálint Ház emeleti termében (1065 Budapest, Révay utca 16.).

 

Ez a hét éven át forgatott dokumentumfilm három unoka utazásait követi nyomon, akik a nagymamáikkal beszélgetnek a II. világháború életüket befolyásoló eseményeiről. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története – egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

 

„Az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő.”

 

 

VENDÉGÜNK:

RÉVÉSZ BÁLINT, a film rendezője, akivel a vetítést követően Takács Róbert beszélget az alkotásról, emlékezetről, dokumentumfilmkészítésről

 

A film nyelve: angol, német, magyar, és MAGYAR FELIRATTAL VETÍTJÜK.

 

REGISZTRÁCIÓ:
A belépés ingyenes. Részvételi szándékát kérjük, itt jelezze:
https://forms.gle/gvGGZTGXAQW3tmL28

 

HÁTTÉR:

Az Európai Unió emlékezetpolitikai felhívásaiban világosan kirajzolódik, hogy az európai identitást két – egymással is versengő – tragédia-narratívára, avagy annak meghaladására építi: a holokauszt, illetve a „kommunizmus”. Az European Remembrance projektek az európai történelemnek az európai emlékezet számára meghatározó eseményei köré szerveződnek, hogy ezen módon is segítsék a történelmi emlékezetre való reflektálást. A Politikatörténeti Intézet 2021-2022-ben 4 másik országgal együttműködésben (Németország, Lengyelország, Franciaország, Bulgária) vett részt az EU – United We Stand című projektben, amely az uniós polgárok generációkon és nemzeteken átívelő párbeszéde révén kereste a választ a fenti kérdésekre.

 

FACEBOOK-ESEMÉNY

 

ELŐZETES:

Részletek

Dátum:
2022. június 15.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: