Események betöltése

« Összes Események

A baloldal rendszerváltása

2019. október 1. 14:00 - 20:00

Esemény kategória:
Kategória:

Esemény navigáció

 

Konferencia a KRITIKAI HÉT eseménysorozat keretében,
a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) szervezésében

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

A konferencia a politikatörténeti és a politikaelméleti nézőpont összekapcsolása mentén vizsgálja a rendszerváltás és a baloldal viszonyát. A program első részében arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi volt a baloldal helyiértéke a rendszerváltás folyamatában. Ahhoz, hogy megválaszolhassuk a kérdést, arra van szükség, hogy tisztázzuk, miről is beszélünk, amikor a rendszerváltásról van szó. Vagyis megközelítésünkben a baloldalnak az átmenetben betöltött szerepének az értékelése csak úgy lehetséges, ha feltárjuk azokat a diszkurzív és elméleti kereteket, amelyekben maguk a szereplők, illetve a mai elemzők beszélnek az átmenet folyamatáról.

A konferencia második felében arra vállalkozunk, hogy az egyes baloldali szereplők előtt álló kihívásokat és dilemmákat mutassuk be. A sikerek és kudarcok megítélése, az utólag már világosan látszó lehetőségek és korlátok számbavétele közelebb vihet a történések megismeréséhez.

A rendezvény során a politikatörténeti rekonstrukción túl igyekszünk érvényesíteni azt a szempontot is, hogy az eltelt három évtized fejleményei és az azóta megszerzett tudásunk mentén valamiképpen értékeljük az akkori „önmagunkat”. Felvetve talán egyik legfontosabb mai problémánkat: a jobboldali hegemónia és az autoriter „illiberális demokrácia” időszakában a mai baloldal mennyiben kell és lehet folytatója az átmenet baloldalának.

 

TERVEZETT ELŐADÓK: 

Artner Annamária, Ágh Attila, Éber Márk Áron, Farkas Péter, Feró Dalma, Földes György, Hegyi Gyula, Kiss Viktor, Merényi Miklós, Pásztóy András, Tamás Gáspár Miklós, Vajnai Attila

 

A részletes programot később tesszük közé.
Kérjük, kísérje figyelemmel honlapunkat ill. Facebook oldalunkat!

 

Részletek

Dátum:
2019. október 1.
Időpont:
14:00 - 20:00
Esemény kategória: