Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Baloldal válságok idején

2022. december 1. 17:00 - 18:30

Esemény kategória:
Kategória:
A 2022-es katasztrofális ellenzéki vereség még a korábbi három választási kudarchoz képest is mélyebb nyomott hagyott nem csak az ellenzéki pártokon, hanem szavazóikon. Az ellenzéki összefogás konzervatív-liberális túlsúlya és ennek kudarca sohasem látott mértékben viselte meg a baloldalt és a baloldali szavazókat. A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye régóta feladatának tekinti az Orbán-rendszer társadalomkritikai eszközökkel való vizsgálatát. Ebben a beszélgetésben megpróbálunk szembenézni azzal, hogy miért vallottak kudarcot a 2010 óta felmutatott ellenzéki stratégiák és ennek milyen kapcsolata van az Orbán-rendszer alapvető sajátosságaival és milyen ajánlatot kínálhat ebben a helyzetben az ellenzék, különösen annak baloldala a magyar társadalomnak.
A 2022-es választási győzelem után a kormányzat ugyanis olyan összetett válsággal találta magát szembe, amelyet bevallása szerint tud kezelni, azonban a tapasztalat az, hogy az energia-, megélhetési- és közszolgáltatási válság minden káros hatása a magyar társadalomra került ráterhelésre. Vajon mi lehete ebben a helyzetben a baloldal társadalmi felelőssége és milyen politikai lehetőségei vannak?
A beszélgetés központi témája az Orbán-kormányzatok rendszerjellege és ehhez képest a baloldali ellenzék követendő stratégiája lesz, és ennek tágabb kontextusában mindenképpen szót váltunk azokról a globális kihívásokról (háborúk, járványok, globális ökológiai- és klímaválság), amely az egész hazai politikai rendszerre és társadalomra alapvető hatást gyakorolnak.

Részletek

Dátum:
2022. december 1.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória: