Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Budapest közlekedésfejlesztése a politika napirendjén 1957–1990

2018. október 12. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

Pál István, az ELTE tanára levéltári kutatásai alapján 2017-ben írta meg a budapesti közlekedés fejlesztésének 1956 utáni történetét tanítványa, Szabó Csaba közreműködésével.

Nyáron jelent meg a kötet második, bővített kiadása, amelyben térképek és az 1990 utáni időszakról szóló kitekintés gazdagítja a már az első kiadással nagy népszerűségre szert tett művet.

 

Ennek apropóján beszélgetett a Politikatörténeti Intézet munkatársa, Kiss Viktor a két szerzővel, Pál Istvánnal és Szabó Csabával a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában 2018. október 12-én.

 

 

Hallgassa vissza a beszélgetésről készült hangfelvételt!

 

1. rész:

2. rész:

 

 

 

A kötetről bővebben:

Pál István, az ELTE tanára, e könyvében levéltári kutatásai alapján a budapesti közlekedés fejlesztésének történetét írta meg az 1956 utáni időszakban, tanítványa, Szabó Csaba közreműködésével. A folyamatban – kivéve a legfiatalabbakat – a fővárosiak valami módon mindannyian érintettek voltak, ezért a mű az olvasók széles köréhez szól.

A szerzők a bevezetőjükben az ötvenes évek végének közlekedési viszonyait és a belőlük adódó problémákat ismertetik. Megállapítják, hogy az ország felgyorsított ipari fejlődését, a főváros lakosságának felduzzadását nem tudta követni az infrastruktúra bővülése, s egyes területeken már-már elviselhetetlen állapotok uralkodtak. Az 1960-as években először újraindult több felfüggesztett vagy halogatott beruházás – a kelet-nyugati metró építése és az Erzsébet híd megvalósítása, majd fokozatosan az új beruházások kerültek előtérbe. A 70-es évek extenzív fejlődésének eredményei imponálóak – noha a szerzők a kudarcokat és a melléfogásokat sem hallgatják el – míg a következő évtized a megváltozott nemzetközi helyzetre és az ebből fakadó gazdasági nehézségekre való tekintettel már az elbizonytalanodás, a kiútkeresés korszaka. A beruházások terén itt már a „mentsük a menthetőt” lehetne a jelszó.

A mű időrendben halad előre, miközben sokszor egy-egy nagyobb téma részletezése köré csoportosítja mondanivalóját. Ilyen az Erzsébet híd felépítése, a 4-es metró sorsa vagy a parkolás gondja. A gondos megfogalmazások és magyarázatok segítségével szinte végigéljük a villamosközlekedés, az autóbusz- és trolibusz-közlekedés, a HÉV és a metró sorsát, mai fővárosi közlekedésünk kiformálódását.

A gazdag képanyag összegyűjtése Szabó Csaba munkája. A képek felelevenítik közelmúltunkat, és fellazítják a tudományos leírások szövetét. Egy-egy régi fotót nézve feltehetjük a kérdést: „Mi lett belőle?” Szinte puszta területen kiépült a BAH-csomópont, a kézi váltóállítás helyett modern irányí- tórendszer működik, sőt, ma már a közösségi közlekedés egyes járműveinek nyomon követése is megvalósult. Tennivaló persze még lenne bőven, s ezt a szerzők nem is hallgatják el, ahogy a közösségi közlekedés jövőjével kapcsolatos aggodalmaikat sem.

 

A kötetet itt rendelheti meg a Kiadó 20%-os kedvezményével.

Részletek

Dátum:
2018. október 12.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória: