Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kapitalista realizmus. Nincs alternatíva?

2021. augusztus 13.

Esemény kategória:
Kategória:
Photo by Marcel Strauß on Unsplash

 

„Könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét. Ez a szlogen összegzi a legszebben azt, amit kapitalista realizmus alatt értek: az általános benyomást, hogy a kapitalizmus nem csupán az egyetlen életképes politikai és gazdasági rendszer, de jelenleg még egy koherens alternatíva elképzelése is a lehetetlennel vetekszik.”

 

Mark Fisher, a brit kritikai kultúrakutatás vezető alakjának nagyhatású elmélete feltárja, hogy az elgondolható horizontját behálózó kapitalista realizmus következményei ott vannak mindenütt: a politikai képzelet kimerülésén túl a stressz, a depresszió és a figyelemzavar mentálpestissé válásában éppúgy, mint a mindent átható bürokratizmus piacsztálinizmusában, a közintézményeket meghódító bizniszontológiában, a ’89 után született generáció depresszív hedonizmusában vagy az új kulturális formák hiányában eluralkodó nosztalgia-módban. Fisher szerint a kapitalista realizmusra csak akkor jelentünk veszélyt, ha valamiképp inkonzisztensnek vagy tarthatatlannak tudjuk felmutatni, így a kritikai elmélet és a populáris kultúra segítségével – Baudrillard-tól A Bourne-rejtélyig, a gengszterraptől Guattariig, Marxtól a Mementóig, a Nirvanától Nietzschéig – a rendszer belső ellentmondásaira fókuszál, lerántva a leplet a kapitalizmus állítólagos realizmusáról.

 

MARK FISHER (1968–2017) író, kritikus, a kritikai kultúrakutatás meghatározó alakja volt. Kapitalista realizmus. Nincs alternatíva? című kötete 2020-ban, második és egyben javított kiadása pedig 2021-ben jelent meg a Napvilág Kiadó gondozásában.

Legújabb adásunkban az ő mai napig nagy hatású gondolatairól beszélgetett Lebanov Barbara a kötet két fordítójával, Tillmann Árminnal és Zemlényi-Kovács Barnabással.

A beszélgetés eredetileg a Klubrádió Szabad a pálya c. műsorában hangzott el 2021. január 21-én, még a kötet második, javított kiadásának megjelenése előtt. (Lebanov Barbara telefonról bejelentkezve vett részt a beszélgetésben.)

 

A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetésben az alábbi kérdések kerülnek szóba:

  • Mit jelent a kapitalista realizmus?
  • Mark Fisher milyen személyes háttérrel, indíttatásból írta meg a könyvet?
  • Miért hatja át a kapitalizmus annyira az életünket?
  • Mit jelentett a neoliberális hegemónia a globális kapitalizmusban?
  • Miért tűnik úgy, hogy nincs alternatívája a kapitalizmusnak?
  • Mit és hogyan rontottak el a kortárs baloldali tiltakozási mozgalmak?

 


 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Photo credit: Marcel Strauß on Unsplash
Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay

 


 

Részletek

Dátum:
2021. augusztus 13.
Esemény kategória: