Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kerülni kell-e a húzós kérdéseket a baloldalon? – PODCAST

2021. április 23.

Esemény kategóriák:
Kategória: ,

 

A kritikai baloldal jelenét, jövőjét és gondolkodásmódját meghatározó témák sokasága hever előttünk az asztalon. Ennek ellenére gyakran azt tapasztaljuk, hogy ezek a témák és vitapontok vagy elsikkadnak a „szürke hétköznapokban”, vagy a cselekvési potenciál fenntartása és a mozgalmi egység nevében szándékosan szőnyeg alá söprik őket.

„Szeressük egymást gyerekek!” Mindenkire szükség van!” „A közös pontokra koncentráljunk!” Hol a rendszerkritika, és az ezzel szükségszerűen együtt járó baloldal-kritika helye? Társadalomelméleti Műhelyünk legújabb podcastjában ezekről a kérdésekről volt szó Kiss Viktor új könyve kapcsán:

 

Kívül/Belül. Egy új politikai logika
(Napvilág Kiadó, Budapest, 2021)

 

„Sikerült-e a baloldal gondolkodásmódjának és a rendszerkritikus politikának átlépnie a helyi keretekből globális szintre?” – teszi fel a kérdést KISS VIKTOR beszélgetőtársainak, ANTAL ATTILA politológusnak és CSIGÓ PÉTER szociológusnak. Szerinte a mindennapokban azt tapasztalhatjuk, hogy a különböző közéleti vitákban nagyon könnyen szűkülünk bele a körülöttünk zajló ügyekbe, rekedünk meg a nemzetállami politikai keretek között. A lakhatási kérdések, szociális ügyek, közéleti botrányok, az Orbán-rendszer visszásságai és hasonlók töltik ki a baloldali közbeszédet. A probléma az, hogy valójában a baloldal továbbra sem tudja, hogyan kell „globálisan gondolkodni”, hogyan kell helyi tevékenységét a nemzetközi dimenzióban megfogalmazni. A kívül és belül közötti küzdelmek középpontba állítása erre a problémára kínálhat megoldást.

 

A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetésben az alábbi témák kerülnek szóba:

  • Hogyan képzeljük el az antagonizmust? Mit tesz ehhez hozzá a pszichoanalitikus megközelítés?
  • Hányféle baloldal létezik valójában? És honnan tudhatjuk, melyiknek van igaza?
  • Mi az összefüggés a politikai konfliktus és a politikai cselekvés között?
  • Miért az új jobboldal érez rá inkább a mai korszak fő folyamataira, miért sikeresebb a világ megértésében? Elfogadható-e egyáltalán a „baloldal lemaradásának” tézise?
  • Mi az oka annak, hogy miközben egyre inkább rendszerkritikus, antikapitalista retorika jelenik meg a baloldali közéletben, valójában sem a cselekedetek, sem az intézmények nem ebbe az irányba hatnak? Nem az-e a legnagyobb problémája a mai baloldalnak, hogy retorikájában forradalmi, gyakorlatában pedig moderált és beilleszkedő?
  • Van-e direkt kapcsolat a (társadalom)elméleti és a politikai gyakorlat között, érdemes-e úgy tenni, mintha előbbiből következne bármi az utóbbira nézve?

 

KAPCSOLÓDÓ OLVASMÁNYOK:

Osztályharc, populizmus vagy valami egészen más? (Mérce, 2021. 04. 24.)

Kirekesztettek és bennfentesek: ki kicsoda az újjáalakuló globális politikai térben? – Parászka Boróka interjúja Kiss Viktorral (Marosvásárhelyi Rádió, 2021. 04. 07.)

Újra fel kell építenünk az alternatív Magyarországot – interjú Kiss Viktorral (Marikovszky Andrea, Új Egyenlőség, 2021. 04. 11.)

A politikai folyamatok kulcsa, hogy rettegjünk a kirekesztettek lázadásától (Kránicz Bence, 24.hu, 2021. 04. 04.)

Sem Kívül, sem Belül – a posztkapitalista projekt (Marikovszky Andrea, Új Egyenlőség, 2021. 04. 04.)

 

 


 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Photo credit: Unsplash
Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay

 


 

Részletek

Dátum:
2021. április 23.
Esemény kategóriák:
,