Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megemlékezés Somogyi Béláról

2023. február 17. 16:00 - 18:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

Több éves hagyományt folytatva idén is közösen szerveztünk megemlékezést Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának napján, 2023. február 17-én, pénteken a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával, a Pedagógusok Szakszervezetével, a Szikra Mozgalommal és Józsefváros Önkormányzatával.

 

Fotó: Dián Ákos / Mérce

 

1920. február 17-én a Népszava főszerkesztőjét, Somogyi Bélát, és fiatal kollégáját, Bacsó Bélát az Ostenburg-különítmény tagjai elrabolták az újság józsefvárosi szerkesztőségének közeléből, majd megkínozták, meggyilkolták, és holttestüket a Dunába dobták Újpesten. A gyilkosság első számú célpontja Somogyi Béla volt, a fehérterror ellen tiltakozó, a különítményesek tetteiről beszámoló cikkei miatt. A két áldozat február végi búcsúztatása nagyméretű tömegdemonstrációvá vált a fehérterror és a különítményesek ellen. Bár az akkori nyomozás hamar felderítette a gyilkosságot, végül az ügyet eltussolták, felelősségre vonásra nem került sor.

 

A megemlékezés keretében a Fiumei úti sírkert 20-as szigetén virágokat helyeztünk el Somogyi Béla és Bacsó Béla sírjainál, ezután pedig a Népszínház utca és Csokonai utca sarkán hangzott el négy rövid beszéd: felszólalt Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma egyik ügyvivője, Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, Földesi Ákos, a Szikra Mozgalom aktivistája és Dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere is.

 

Fotó: Erdős László

 

Egry Gábor elmondta, hogy azért ölték meg Somogyit és Bacsót a különítményesek, mert kimondták azt amit más nem mert, és hirdették hogy létezhet sokkal jobb Magyarország, mint ami épp akkor épült ki – az igazságos világban hittek, és vitatkoztak az ellenforradalom híveivel. Kiemelte, hogy lehet belőlünk hang úgy is, hogy más arról beszél, amit elmondunk. Somogyi és Bacsó, az áldozatok, a szabadság és a jobb jövő hangjai annyi év torzulás és csönd után ismét az emlékezőké, akik néhány éve ismét kiállnak az igazságosabb világért.

 

Az eseményről a Mérce részletesen beszámolt, a beszédeket pedig élőben közvetítette.

Az erről készült felvétel itt tekinthető meg:

 


 

TÖRTÉNETI HÁTTÉR / OLVASNIVALÓ:

 

Lux Judit: Somogyi Béla rövid portréja
(A magyar szociáldemokrácia kézikönyvéből)

A régi világ terroristái: 100 éve ölték meg a Népszava újságíróit
Mérce, 2020. február 17.

Feitl István: Egy ember, aki kétszer tűnt el – Cservenka Miklós 150. születésnapjára
Mérce, 2021. október 20.

Feitl István: „A hosszú háború elvadította a lakosságot, militarizálta a politikai életet”
Mérce, 2022. október 9.

 

Részletek

Dátum:
2023. február 17.
Időpont:
16:00 - 18:00
Esemény kategória:
Esemény címkék: